tisdag 15 maj 2012

Äntligen under 50!!!

Sedan jag satte målet i slutet av förra året har jag kämpat för att springa milen under 50 minuter. Idag var det dags att testa min kapacitet igen i ett milpass. Jag försökte intala mig själv att jag skulle vara nöjd om jag lyckades springa under 50 minuter och 31 sekunder, vilket är det snabbaste jag har lyckats med hittills. Men jag visste innerst inne att jag inte skulle bli helt nöjd med något annat än under 50-strecket. 

Efter 10 minuters uppvärmning i form av jogg och lite löpteknik satte ja igång. Jag valde att inte titta på klockan alltför mycket, utan låta benen springa på och försöka känna in farten utan full kontroll på tiden. Efter 2,5 kilometer tittade jag på fartmätaren och såg att jag då låg på 4:59 minuter/kilometer. Då har jag en chans!, tänkte jag och fortsatte. Men det var ganska mycket motvind och jag fick kämpa för att inte tappa fart. Halvvägs av milen tittade jag på klockan igen och såg att jag då hade tappat lite i fart. Jag låg då på 5:00 minuter/kilometer.

Sista kilometern visste jag skulle bestå av många uppförsbackar så jag ville ha lite tillgodo inför sluttampen av sträckan. Andra halvan av sträckan försökte jag därför öka farten något och lyckades med det för vid 7,5 kilometer låg jag åter på 4:59 minuter/kilometer. När det så var en kilometer och många uppförsbackar kvar var jag väldigt trött. Men jag bet ihop och kämpade mig uppför backarna så snabbt jag kunde. Jag tittade på klockan nästan konstant de sista 700 meterna. Fanns det en chans att jag skulle lyckas?  

Det visade sig att jag mer eller mindre på sekunden lyckades med mitt mål att springa milen under 50 minuter. Sista biten var med blodsmak i munnen, men det var så mycket värt det när jag kunde stanna klockan och se att jag hade lyckats. Vilken härlig känsla!

Nu ska jag njuta av denna prestation idag och känna mig stolt över mig själv! Sedan gäller det ju såklart att hålla i detta även nästa gång jag springer milen och framöver ska jag nog även kunna putsa på denna tid.

Dagens löpning i siffror:
Sträcka: 10,03 kilometer
Tid:  50:01 minuter
Hastighet: 4,59 minuter/kilometer

En härlig bonus var det sköna vädret som jag sprang i; en strålande sol och en fläktande vind förgyllde min löptur. Jag sprang med löparjacka, men hade kunnat tagit av till T-shirten egentligen. Så varmt var det!

25 kommentarer:

 1. Härligt! Grattis - kul att uppnå ett uppsatt mål:)

  SvaraRadera
 2. GRATTIS:) Förstår känslan, grymt jobbat!

  SvaraRadera
 3. Stort GRATTIS, underbar känsla när man lyckas så bra!kram

  SvaraRadera
 4. Wow! Superbra jobbat!!! :)

  SvaraRadera
 5. Hurra för dig, bra jobbat!! Det lönar sig alltså att sätta upp mål :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig lönar det sig definitivt att sätta upp mål. Jag får ett mycket bättre fokus, presterar bättre och har mycket roligare när jag tränar!

   Radera
 6. Härligt jobbat, njut av känslan nu. Och njut av att peppa andra människor till liknande tankar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag njuter! Och jag hoppas att andra blir peppade! ;-)

   Radera
 7. Wow! Vilken fin tid. Grattis!

  SvaraRadera
 8. Vad roligt! Grattis :D Mitt mål i år var att klara en mil på under en timme, vilket jag gjorde för någon vecka sedan. Det är underbart att uppnå sina mål!

  Sedan måste jag vara lite språkpolis som alltid, hastighet innebär km/h, om minuter per km, eller genomsnittlig km-tid, säger man tempo, om jag inte har helt fel, haha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till att du lyckades nå ditt mål! Härligt jobbat!

   Visste inte att det var så. Trodde att hastighet var allt som har med fart eller tempo att göra, oavsett vilka fartenheter man pratar. Men det stämmer säkert som du säger. Får skriva "tempo" i fortsättningen.

   Radera
 9. Grattis! vad grymt! Själv har jag lyckats springa 10 gånger runt min 3.5km-runda, det är jag nöjd med och nu efter jag sprungit 10ggr så ska jag öka rundan, jag har ju haft både höft å knä problem men det har gett med sig och jag senast sprang jag på kring 5.20min/km, härligt! Det börjar som smått lossna, jag tar det dock lugnt än. MEN...nu drabbades jag av hjärnskakning dessutom, så nu blir det vila igen...guuuu sån otur jag har!!! Men lyckost dej :)

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackare, vilken otur du har haft! Hoppas du blir bättre snart och kan sätta igång med löpningen igen!

   Radera
 10. Va härligt! Stort grattis till dig!!!

  SvaraRadera
 11. Snyggt Karin! Jag visste att du skulle klara det till slut - GRATTIS! :)

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och grattis till dig och dina snabba tusingar idag! Kram

   Radera
 12. Grattis!!! Det ger mej ett hopp om att även jag kommer att kunna förbättra min tid! Målmedveten effektiv träning ger resultat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer helt säkert kunna förbättra din tid! Lycka till!

   Radera
 13. Som du kämpat och nu är du där! Njut av prestationen och resan som tog dig dit! Stor Kram & Grattis, Karin!!! Jättebra jobbat!!

  SvaraRadera