onsdag 9 maj 2012

Ett pass med varierad konditionsträning

Om man vill få ett bättre flås gäller det också att träna flåset. Jag vill bli snabbare på att springa milen så då måste jag träna kondition för att lyckas med detta. Jag har börjat väva in intervallträning i min löpträning, men inser att även annan form av konditionsträning är bra träning för att lyckas bli snabbare i löpningen.

I morse tog jag med mig Wilmer i barnvagnen ut till den backe jag brukar springa intervaller i. Halva träningspasset förlades där och andra halvan hemma på vår altan i trädgården där jag tränade konditionen med hjälp av olika pulskrävande övningar i tabataintervaller. Blev ett effektivt träningspass för hjärtat och flåset!

 Halva passet i backen och halva passet utomhus på altanen.

Dagens konditionspass:
 • Snabb promenad, 10 minuter
 • 4 backintervaller - Backen är bara ca 100 meter, men brant. Dessutom hade jag stark motvind i uppförsbacken!
 • Hopp med hopprep, ca 200 hopp
 • 6 backintervaller i samma backe
 • Snabb promenad, 10 minuter
 • Tabataintervaller hemma på altanen - 20 sekunder träning, 10 sekunder vila i 8 omgångar:
  • Upphopp, 12-14 stycken per intervall
  • Jumping jacks, 23-24 stycken per intervall
  • Höga knän hopp, 62-63 stycken per intervall
  • Burpee pushup´s, 4-5 stycken per intervall
  • Hopprep 45-50, stycken per intervall
  • Skidhopp 45-50, stycken per intervall
  • Trapphopp 15-17 (började varannan gång med höger fot och varannan med vänster), stycken per intervall
 Fördelen med att ta sig från hemmet en bit är att man också får njuta av djur och natur!

De övningar som var helt klart jobbigast av tabataövningarna var upphopp och burpee pushup´s. Den sistnämnda övningen orkade jag "bara" göra 4-5 gånger per intervall. Där har jag något att förbättra mig på!

Det var bra att jag räknade hur många repetitioner jag hann med att göra i varje tabataintervall. På så sätt kunde jag utmana mig själv att hålla tempot uppe.

 Lagom tills jag var klar med träningen kom regnet! Vilken tajming!

Kul att man kan variera konditionsträning så mycket. Och när man intervalltränar hinner man så mycket på så kort tid. Effektiv träning, helt klart!

5 kommentarer:

 1. Intervaller är GRYMT! Vilket bra pass du fick till. Du är så duktig som kör hårt utan gym (mer än hemmagymmet) - inspirerande! :)

  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. härligt!! vilket gott pass. Jag ska bli bättre med mina intervaller när mitt knä blir bättre, om de vill bli bättre någon gång.

  SvaraRadera
 3. Åh, du ger så grymma träningstips (och pepp!) för en vilsen nybörjare. Jag stjäl dem rakt av. Fast med den modifikationen att jag bara klarar att göra typ en tiondel... Men en dag, då jäklar!

  SvaraRadera