onsdagen den 9:e maj 2012

Lingonbaguetter

Ikväll får jag middagsbesök av några tjejkompisar. Jag kommer bjuda på fisk- och räksoppa med aioli. Till det blir det lingonbaguetter, som jag just har bakat.

Jag har just provsmakat en bit av en baguette. Måste ju veta vad det är jag kommer bjuda på. Smakbetyget blir helt klart godkänt!

Lingonbaguetter
6 stycken

50 gram jäst
12 dl vatten
3 tsk salt
2 msk rapsolja
4 msk sirap
3 dl hela lingon
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl psylliumfrön
2 liter vetemjöl (spara lite till utbakningen)
3 tsk stött anis
flingsalt

Värm vattnet till fingervarmt. Lös upp lite av jästen med det. Rör sedan ihop samtliga ingredienser förutom flingsaltet till en deg. Låt jäsa under bakduk i två timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela den i sex delar med en vass kniv. Baka ut degen till sex baguetter (låt bli att knåda degen) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt.

Skåra baguetterna med en kniv. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda vidare i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.

7 kommentarer:

  1. Någon god efterrätt på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Te med nyttiga kokosbollar och cup cakes blev det!

      Radera
  2. SV: Ja det är verkligen få livsmedel som är så gott, nyttigt och användbart som just ägg:)
    Brödet ser verkligen gott ut, dock äter jag inte vetemjöl/dinkelmjöl el. sirap men det går säkerligen att byta ut :)

    SvaraRadera
  3. Få saker är så gott som nybakat bröd! Det var ju en massa godsaker i!

    SvaraRadera
  4. Ser otroligt gott ut och du verkar ha gjort massa underbar mat idag, med tanke på alla instagrambilder. Blev väldigt sugen! (Och de flesta jag följer på insta har postat matbilder idag. Jobbigt då man är hungrig haha)

    SvaraRadera