lördag 12 maj 2012

Misslyckad kaka

Jag som bakar så ofta borde ha bättre koll än jag hade idag när jag bakade en kaka att äta av till lördagsfikat. Planen var att baka en plåt med snoddas/kärleksmums/herrarnas förtjusning/chokladruta (kärt barn har många namn). Jag har bakat den kakan flera gånger tidigare, men av någon anledning gick det mesta snett med den idag.

I receptet stod det att den skulle vara inne i ugnen i 12 minuter. Osmarta jag kollade inte hur pass välgräddad den var när jag tog ut den. När jag smakade den senare efter att jag brett på glasyren märkte jag att den var väldigt rinnig och inte alls färdiggräddad. Nog för att jag gillar kladdiga kladdkakor, men den här kakan tycker jag ska vara torrare i konsistensen.

Inte nog med det. Jag misslyckades med glasyren också. Den stelnade jätte snabbt och jag hann inte breda den jämnt över kakan innan den hade stelnat helt. Halva kakan var då utan glasyr så jag fick ställa mig och göra en annan variant av glasyr att komplettera med. Den glasyren blev bättre och jag bredde den över de delar som saknade glasyr.

Kakan blev god och jag gissar att den kommer vara ännu godare imorgon när den har stelnat till sig mer. Men de tuggor som innehåller glasyr nummer ett är lite väl söta. Där ligger det nämligen ett alldeles för tjockt lager av söt glasyr, som till och med jag som är en sockerråtta tycker är i sötaste laget.

Kakan blev misslyckad, men är fortfarande ätbar. Fast till nästa gång vet jag hur jag inte ska göra när jag bakar denna kaka!

Om ni vill testa att baka denna kaka så hittar ni receptet här. Den glasyr som står med i receptet är glasyr nummer två, alltså den som blev lyckad.

3 kommentarer: