torsdag 24 maj 2012

Nybakat favoritbröd

Jag har just bakat mitt favoritbröd. Anledningen till att det är mitt favoritbröd är för att det är bland det godaste bröd jag vet, det är nyttigt och är super enkelt att göra. Man behöver varken jäst, jäsning eller knådning när man bakar detta bröd. Det räcker att röra ihop alla ingredienser, fylla degen i en form och låta den bli klar i ugnen.

Jag modifierade originalreceptet något idag eftersom jag inte hade tillräcklig mängd av alla ingredienser hemma. Normalt sett bakar jag alltid två limpor när jag ändå är igång, men idag blev det bara en.

Nu står limpan och svalnar på spisen. I eftermiddag ska jag smaka av den till mellanmålet!

Mitt favoritbröd
1 limpa

4 dl rågsikt
4 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl rågkross
1 dl havre- eller vetekli
1 dl krossade linfrön
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 msk anis (eller annan brödkrydda)
½ dl osötad lingonsylt (t.ex. har Önos en utan tillsatt socker)
½ dl lingon
1 msk ljus sirap
5 dl lättfil eller naturell lättyoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser, rör i lingonsylt, sirap och fil/yoghurt. Häll degen i en avlång bakform, som du har smort in med olja eller smör och strött rågkross i. Fördela lingonen över brödet och tryck ned dem i degen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär en timme. För mitt bröd tog det drygt en timme. Eventuellt kan du behöva täcka brödet med aluminiumfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna skorpan. Känn efter med en sticka att brödet är klart innan du tar ut det. Låt det svalna på galler under en handduk.

 Jag strödde lingon över brödet och sedan tryckte jag ned dem med en sked i degen.

4 kommentarer:

 1. Svar: Tack så mycket :)!

  Mumms älskar filmjölksbröd. Har i en del i frysen, kanske borde ta upp det och ha tills imån, det var ett tag sedan jag åt det nu :). Jag har både med lingon och med banan i frysen. MUMMS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ha så mycket gott i frysen!

   Radera
 2. Jättegott blev det! Och riktigt smidigt..
  Har börjat följa din blogg nu, alltid kul! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillade brödet! Och kul att du följer min blogg! =)

   Radera