fredagen den 18:e maj 2012

Pumpernickel

Inget pumpernickelbröd...
Pumpernickelbröd är gott och mättande, men det är inte så ofta jag hittar det i matbutikerna. Detta grova surdegsbröd, som är gjort på rågmjöl verkar inte vara efterfrågat nog av kunderna för att alla butiker ska ta in det. I alla fall hittade jag det inte i "vår" matbutik när jag gjorde min veckohandling idag.

Jag bodde tidigare ett år i Tyskland och där har de verkligen goda och grova brödsorter! Visst har vi det i Sverige också, men inte alls i samma skala. Vi svenskar äter hellre Skogaholmslimpa och frallor istället för pumpernickel och andra grova brödsorter. Så tycker jag att det verkar i brödhyllorna i alla fall.
Snittarna på gårdagens bröllop

Det är bra med ett stort brödutbud för jag gillar också att äta vitt bröd, rostbröd eller limpa ibland, men till vardags uppskattar jag det grova och gärna fröiga med surdeg mer. Då hade det varit kul att ha lite mer att välja på!

Jag får fortsätta min jakt på pumpernickelbröd. Varför jag har blivit sugen just på det? Jo, igår var vi på bröllop och en av snittarna det bjöds på till brudskålen var just en skiva pumpernickel med viltmousse. Hur gott som helst! Man behöver alltså inte bara äta pumpernickel för att ladda inför träning eller hålla sig mätt länge. Det fungerar också som snitt på festen!

Och ska man hitta något mer positivt att skriva om pumpernickel så har det en lång hållbarhet också. Det är bra!

13 kommentarer:

 1. Har hört talas om det men har nog aldrig ätit det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså! Trodde du hade koll på sådant! ;-)

   Radera
 2. SV: Det var från dig jag fick inspirationen till kesoröran ;-)

  SvaraRadera
 3. E d sant? Tycker att det finns överallt! Har alltid tänkt att det berott på den långa hållbarheten, att den kan ligga där utan att bli dålig. Men den kankse har rensats bort ur sortimentet ändå då... Va ett bra tag sen jag köpte bröd. Gav bort en surdagskokbok till sambon förra julen, å den använder han flitigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det just i de butiker jag har kollat som pumpernickel inte finns.

   Radera
 4. jag förstår inte hur man kan äta skogaholmslimpa om jag ska vara ärlig. Vi har alla olika smak, men om jag skulle äta bröd så skulle ett grovt bröd fylla min hunger bättre :D

  SvaraRadera
 5. Vi har hur mycket pumpernickel som helst här nere i Malmö. På Ica Maxi, på Willys osv.. Man kan tom vara petig och hitta olika grad av fullkorn. =) Kanske har vi större utbud eftersom vi är längre söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lyx för er! Men det kanske är för att ni är närmare Danmark och Tyskland, som du är inne på.

   Radera
 6. Jag jagar allyid dessa pumpernickelrundlar,så bra till cocktailtilltugg, glöggmingel etc. Lidl hade en jul, Ica maxi i Täby tror jag har i sortimentet. Importerar själv från Tyskland, för eget bruk.

  SvaraRadera
 7. Alltså, små rundlar utan grova korn. De andra passar inte så bra som tilltugg till glögg och cocktail. Desss
  Utom är ju dessa färdiga att lägga fram! Och goda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskarna kan man alltid lite på när det kommer till pumpernickel. :-)

   Radera