onsdag 9 maj 2012

Tjejmiddag med fisk- och räksoppa

Vilken mysig kväll det har varit! Tre av mina gamla gymnasieklasskompisar och en bebis kom över tidigare ikväll. Vi åt gott och pratade en massa. Tiden gick väldigt snabbt. Men så är det ju när man har trevligt!

Jag bjöd på fisk- och räksoppa med aioli. Till det lingonbaguetter. Här kommer receptet på soppan som jag tycker blev väldigt god (och de andra också!). Jag brukar ofta göra den med matlagningsgrädde, men idag använde jag kokosmjölk istället. Bra att få i sig lite av det nyttiga kokosfettet! Receptet på aiolin hittar du här och lingonbaguetterna här.

Fisk- och räksoppa
5-6 portioner

½ purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2-3 morötter
1 tsk tomatpuré
½ burk krossade tomater
2 tsk timjan
2 tsk basilika
3 dl vitt vin
1-2 buljongtärningar
1 burk kokosmjölk
6-7 dl vatten
400 gram torsk
300 gram lax
400 gram räkor med skal

Hacka löken och morötterna smått. Fräs den med tomatpurén, de krossade tomaterna och kryddorna i lite smör eller olja. Tillsätt vin och buljongtärning. Låt koka i ett par minuter. Häll i kokosmjölken och vattnet. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter.

Skär torsken och laxen i kuber som är ungefär 5 centimeter breda. Låt fisken sjuda vidare i ca 7 minuter. Ta bort soppan från värmen, lägg i räkorna, som du har skalat, och servera med en klick aioli.

Om man gillar saffran passar det utmärkt att krydda soppan med det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar