torsdag 17 maj 2012

Varför är korv så populärt?

Hur kommer det sig att så många gillar korv? Och varför anses det vara barnvänlig mat? För det är ju ganska vanligt att barnfamiljer och även vuxna äter maträtter som falukorv med makaroner, varmkorv med bröd och korv stroganoff ganska ofta. Jag har aldrig gillat korv. Kanske åt jag det som barn. Det minns jag ej. Men så länge jag har bestämt själv vad jag ska äta har jag undvikit denna matvara. Varför? För att jag inte tycker om smaken och för att jag inte tycker om att inte veta vad jag äter. För innehållet i en korv är i de flesta fall väldigt lite kött och väldigt mycket av sådant som inte är bra för oss.


Jag läste en kostartikel i senaste Mama om de nya matlarmen där man menar att rött kött och korv kan orsaka cancer. Enligt artikeln kan 60% av all cancer undvikas genom en hälsosam livsstil. Det är ju galet mycket! Om alla skulle ta hand om sig genom att äta bra mat och röra på sig skulle alltså 60% färre människor drabbas av cancer! Äter man mycket korv och andra charkuteriprodukter som bacon, leverpastej och skinka ökar riskerna för att drabbas av cancer i bukspottkörteln. Detta på grund av att charkuterivaror innehåller nitrinsalt, ett ämne som konserverar.

Denna ökade risk för cancer när man äter korv plus det faktum att den ofta innehåller skräp till stor del gör att jag väljer att avstå från den. Jag har heller ingen lust att servera min son korv framöver. Jag gissar att det kommer bli svårt att låta bli det helt eftersom han säkert kommer bli serverad korv på barnkalas, i förskolan, i skolan och hos kompisar framöver. Å andra sidan tror jag inte det är någon fara att äta korv i små mängder, någon gång ibland.

Wilmers puré av potatis och palsternacka - Inget cancerframkallande där inte!

Jag inser vad enkelt det här med kost för barn är än så länge när han bara äter puréer av potatis, palsternacka och majs samt naturell gröt och blir ammad. Det kommer vara så mycket att ta ställning till framöver. Ska han få äta socker? Hur länge kommer vi kunna undvika att han äter godis? Hur ska vi få i honom tillräckligt med grönsaker och frukt? Eller så blir det enkelt. För än så länge är Wilmer en matglad kille, som slukar allt vi serverar honom. Hoppas bara han inte slukar några eventuella korvar!

Hur tänker ni kring korv och annan mat för barn?
Källa: Tidningen Mama, nummer 7, juni 2012

30 kommentarer:

 1. Jag har aldrig varit så förtjust i korv och de sista två åren har jag plockat bort det helt. Enda gången jag äter är när mannen gör korvstroganoff, för den blir så god. Men de sista gångerna har jag petat bort korven. Kan inte äta det. VARFÖR? Jo, vi vet ju vad det är gjort av och det räcker för mig ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att inte mannen tar illa upp när du petar bort korven! Men ärligt talat hade jag gjort det också.

   Radera
 2. Jag åt korv som barn, men inte sen tonåren har en korv åkt ner i magen. Min son är 3,5 år och de är väldigt få gånger han ätit korv. Jag är av samma åsikt som du och vill helst inte att mitt barn ska äta korv. De lustiga är att jag nästan skäms över detta då andra tycker de är så "naturligt" Jag får alltid försvara mig när jag vill att min son ska ha ett annat alternativ, men alla är vi olika och jag ger gärna mitt barn egengjorda köttbullar ist. Många tycker att korv gå snabbt att steka, grilla osv, men jag tycker att de går minst lika bra att slänga ihop ett par köttbullar :D
  Ha en fin dag!kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är lite märkligt att andra tycker att korv är naturligt... Vad exakt i korv är naturligt?!!

   Ha en fin dag du med! Kram

   Radera
 3. Korv och annat kött är inget problem än sålänge eftersom Sixten är vegetarian (men äter fisk 1-2ggr/vecka). Svårare sedan när han blir tillräckligt stor för att välja själv dock.

  Angående socker så resonerar vi som så att han äter som vi minus godis. När han blir äldre och vill smaka godis kommer han få göra det. Om vi ska ha lördagsgodis eller en mer friare form har vi inte riktgit bestämt än. Ett svårt beslut tycker jag då förbud skapar osunda beteenden men då vi inte heller vill att det ska ätas hela tiden såklart.

  Alla gör självklart som de vill och vad de tror på, men jag tycker det är en väldigt stor skillnad på att tex ge sitt barn juice (dock inte i napflaska och "hela tiden") och låta dem smaka lite bulle om vi fikar jämfört med att servera läsk och massa halvfabrikat och sockerstinna yoghurtar tex.

  Om vi tex inte ger Sixten en liten bit bulle när vi fikar är risken stor att det har större negativa konsekvenser än om han får äta som oss tror jag. Allt med måtta men utan förbud är min tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du och din man har en sund och smart inställning till mat, socker och Sixten. Vill inte heller sätta förbud, men samtidigt kan det ju vara smart med lördagsgodis.

   Om man ser till att servera hälsosam och naturlig mat i det stora hela till sitt barn så tycker jag också att barnet ska få smaka bulle eller glass när andra äter eller han/hon blir bjuden på det.

   Lagom är bäst (som i mycket)!

   Radera
 4. Andrea, jag har sagt det förut och säger det igen; Du är min absoluta förebild när det gäller tankar om kost! Din inställning är så sund och bra!! (När det gäller korvens vara eller icke vara så får sonen äta det ibland. Han föredrar dock sojakorv så jag brukar välja det (jag är vegetarian, sonen och maken äter både kött och vegetariskt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sojakorv känns som ett bra alternativ!

   Radera
 5. Min dotter älskar korv, men vi äter det inte ofta hemma. För att det inte är nyttigt. I så fall väljer vi korv med högre kötthalt. Tidigare åt vi korvstroganoff, men nu vet jag mer vad som finns där i och väljer bort :) Fast ibland kan jag tycka att varmkorv med bröd är riktigt smarrigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar att det har börjat komma mer korvar med hög kötthalt nu!

   Radera
 6. Avskyr korv och har alltid gjort, men min 3åring älskar det. Tar mig emot att servera men någon gång då och då får han det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, konstigt det där med barn och korv... verkar som att nästan alla barn älskar det!

   Radera
 7. Får jag bestämma så handlas det inte korv, mannen och ena dottern gillar dock korv och då köper vi Icas med 90% kött. Det tycker jag är rätt ok.
  När det gäller socker och godis så är det en dag i veckan som gäller (visst sker det undantag ibalnd om det är kalas eller bjudning) då är det familjedag med mys. Det som införskaffas då äts upp och sen finns inget av den varan i hemmet. Inget som lockar, inga förbud. Funkar bra för oss :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ni har hittat ert sätt som fungerar!

   Radera
 8. Tack vare Din inspirerande blogg och träning, så klarade jag mitt personliga mål idag, nämligen att springa ett halvt maraton! Tusen tack och fortsätt med din härliga blogg. :) Kram /Carin

  www.carinvanstraten.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! Grattis till att du sprang så långt! Kram

   Radera
 9. Korv är en ren sörja sprängfull av kemikalier och slaktavfall. Att det är ett erkänt livsmedel är skrattretande. Det är bättre att satsa på köttprodukter som är rena och hela så man vet vad man stoppar i sig själv och sina barn.

  Bra skrivet i vanlig ordning;)

  SvaraRadera
 10. Jag gillar inte korv! Irriterande mig senast idag om att senaste mersmak fr coop bara handlade om korv. Blä!

  SvaraRadera
 11. Jag haaaaaaatar korv! Ingen här hemma äter det - förutom Richard (men han är engelsman - det förklarar allt)
  Har aldrig gillat, kommer aldrig gilla. OM det nu inte skulle vara så att man får tag i riktig korv. Jag köpte en gång 2 korvar för 140 spänn. Det var gott, men det var också bara kött (nästan)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Engelsmän och korv är också ett kapitel för sig... =)

   Radera
 12. Oj, jag skulle kunna skriva en hel uppsats om just det här med barn och mat/sötsaker.
  Mina döttrar är 6 och 8år gamla. Vi har inte haft lördagsgodis ens i ett år. Trycket blev för stort utifrån. Alla kompisar... Mina barn har ätit godis första gången på barnkalas, när dom fått fiska upp en påse. Där kände jag att det var min gräns, jag kunde inte säga nej när dom åt framför ögonen på dom. Förra året var första gången dom fick godis i påskägget. Vi har istället bakat tillsammans, sen dom blev så pass stora att dom efterfrågade godis. Också sött, men man vet vad som finns i. Har funkat riktigt bra. Det handlar ju om att vi vuxna måste hålla oss. Så länge inte vi vuxna äter det framför ögonen på barnen (utan när dom gått å lagt sig)så suktar dom inte efter det. Fast å andra sidan var mina barn ganska ensamma, inge släktingar eller kompisar hade barn i samma åldrar. Det kan nog vara svårare när man har fler barn omkring sig. Men när jag ser små barn, drygt 1år, sitta i vagnen och suga på en klubba har jag lust å gå fram å smälla till föräldrarna. Varför?! Finns absolut ingen anledning!!!!
  Mina barn äter korv, med hög kötthalt, och dom älskar leverpastej. Dom kommer fortsätta få äta det. Men vi äter mycket annat också. Jag äter inget kött, så jag känner ingen som helst oro för att det skulle bli för stor konsumtion av såna charkprodukter. Jag själv tyckte inte alls om korv när jag var lite, och blev väldigt positivt överraskad av sojakorven. Den tycker jag är riktigt god (kan det mentala spelat in?). Den består ju inte av enbart naturliga produkter, men så länge man väger upp det med annat så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det är så gott som omöjligt att hålla barn helt från godis. Men så länge de inte får det så ofta eller börjar för tidigt känns det ok, tycker jag. Håller med att det är galet att se så små sitta i vagnen med klubba i munnen!

   Bra att sojakorv finns! =)

   Radera
 13. Håller med. Vi äter inte heller korv och inga andra halvfabrikat heller. Ytterst sällan allafall. Man vill ju veta vad man stoppar i sig. Jag har alltid varit strikt med mina barn när det gäller godis och sånt. En sak speciellt och det är läskedrycker. Det har aldrig varit sånt hemma utom vid kalas eller jul och påskmust. Det är nog det värsta jag vet och en stor bidragande orsak till fetma. Lördagsgodis i rimliga mängder har funkat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att läsk är en bov för fetma. Tomma kalorier som inte mättar är verkligen inte bra! Men såklart gör det ju ingenting om barnen får dricka det ibland.

   Radera
 14. På tal om korvar, det är inget farligt att äta lite kött eller fett, men alla charkuterier innehåller cancerframkallande nitriter, vilket inte hälsåsamt att äta ofta. Så i små mängder ibland går att äta nästan vad som helst
  Sund förnuft

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, sunt förnuft kommer man långt med!

   Radera
 15. Jag gör oftast egen korv. Idag har vi ju frys så jag avsätter en em varannan månad och gör korv. Jag gör några olika varianter men jag tror att den med högrev/lök/rödvin eller skinka/sidfläsk/potatis är favoriten. Bra mat, ekologiska råvaror... GOTT och snabblagat när jag plockat upp den ur frysen. Gör ibland smalare varianter som jag rökt också. Riktigt gott med korvbröd men ofta slår latmasken till så det är rätt sällan jag orkar det momentet, oftast får det bli stekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ambitiöst att göra egen korv!
   Om jag gjorde det skulle jag också kunna ära av det och servera familjen. För då vet man ju exakt vad man har haft i den.
   Bra jobbar av dig!

   Radera