fredag 18 maj 2012

Vitkål

Kål av alla de sorter är verkligen nyttig och bra mat. Jag äter broccoli ganska ofta, men vitkål glömmer jag bort ibland. Nu har jag köpt hem det och kan använda det i min matlagning.

Vitkål, liksom alla andra kålsorter, är rik på vitaminer och mineraler och då främst C-vitamin, beta-karoten, kalcium och järn. Alla kålväxter är bra för immunförsvaret och anses vara renande för levern. Vitkål innehåller mycket nyttobakterier och är därför bra för bakteriefloran i tarmarna. Tydligen minskar den även risken från att drabbas av bröstcancer.


Exempel på andra kålsorter:
Rödkål, broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål, kålrot.  

Hur ofta äter du kål och vilken är din favorit?

Det går att använda vitkål i många olika maträtter. Igår lagade jag till exempel en kycklingwok till lunch. Förutom marinerad kyckling, lök, paprika, morot, blomkål och broccoli hade jag riven vitkål i den. Även idag åt jag av denna wok till lunch. Med ett gäng cashewnötter på och fullkornsris till smakade det mycket bra!

Vitkålssallad är ett gott tillbehör till mat, och inte bara till pizza. Här hittar du recept på vitkålssallad.

12 kommentarer:

 1. Jag äter någon form av kål 5-6 gånger i veckan. Tycke att det är gott och sen tycker jag det gör att man håller sig mätt längre.

  Favoriten varierar lite. Men blomkål, broccoli och vitkål får nog dela första platsen.

  SvaraRadera
 2. Jag ÄLSKAR vitkål och broccoli och här i Kina finns kål i så väldigt måna olika former, väldigt vanlig i mat! Till middag ikväll blev det äkta kinamiddag, hämtmat med fisk-chiligryta med massa groddar, kål och svamp, broccoli-buljong/vitlöksgryta, ris, kinesiska grönsaker tex.. så himla gott!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att du har mycket gott att välja bland på den fronten!

   Radera
 3. Alltid så redd at magen skal slå seg vrang med kål..kanskje ingen grunn til å være redd, skal prøve kål, ser herlig ut!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är gott att woka tillsammans med andra grönsaker. Sedan är der gott att dippa med andra grönsaker så som morot och gurkstavar.
  Tack för finfina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Att dippa i en fräsch yoghurtsås är gott!

   Radera
 5. Håller med, vitkål är ju så gott. Gillar även spetskål :D

  SvaraRadera
 6. Jag gillar vitkål som det är, men älskar även colesaw (?) eller vad det heter. Ibland kan det räcka med att röra ihop vitkål, gräddfil och lite kryddor för att det ska bli riktigt gott, men jag brukar även ha i rivna morötter och citron.

  SvaraRadera