söndag 17 juni 2012

Barnmat

Tillagning av barnmat till Wilmer
Sedan drygt två månader tillbaka har jag börjat experimentera med att laga barnmat. Wilmer fick sina första smakportioner vid fyra månaders ålder och nu när han är drygt sex månader äter han hela portioner flera gånger om dagen. Precis som sin mor älskar han gröt och äter det varje morgon och kväll. Till lunch får han vanlig mat i puread form.

Vi har provat att ge honom barnmat i burk som man köper färdig i affären, men det gillade han inte alls. Vet inte om det var just den burkmaten han inte gillade (vi testade biff stroganoff och ett mos av potatis och broccoli) eller om det var på grund av att den maten inte var hemlagad som han ratade burkarna. Eftersom jag gillar att laga mat är det bara kul att ge Wilmer hemlagad mat och jag har än så länge testat att göra rätter som torsk, lax, kyckling och köttfärssås.

Det man bör tänka på när man ger mat till så små barn är att mosa eller purea den ordentligt, att inte salta den (men andra kryddor går bra!) samt att man får med alla sorts näringsämnen i maten. Även små barn behöver proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. För att vara säker på att Wilmer får i sig tillräckligt med fett brukar jag blanda i en tesked flytande margarin i hans gröt och mat ett par gånger om dagen.

Det som är roligt med att laga mat till Wilmer är att få vara med och uppleva när han testar nya smaker. Fisk och kyckling älskar han, men köttfärssås får han kväljningar av att äta. Mosad avokado och all annan sorts frukt han har testat gillar han. Gröt är gott, men inte välling. De flesta grönsaker tycker han om, men stjälkselleri var ingen höjdare när han fick det i sin kyckling. Och broccoli verkar inte heller vara någon höjdare.

Mosad torsk med purjolök, potatispuré och fisksås - Mums, tycker Wilmer!
Mosad lax, potatispuré och fisksås - Också gott, enligt lillkillen!
Kokad och mixad köttfärssås med morot med potatis- och morotspuré - Ingen höjdare....
Men kyckling kokad och mixad med morot med majspuré och potatis- och morotspuré är smaskens!
Ska bli spännande att fortsätta följa Wilmer på sin smakresa! Just nu har han dessvärre fullt med röda utslag på kroppen som han antagligen har fått som en allergisk reaktion av en fruktpuré med ananas, persika och päron eller ägg. Hoppas att de försvinner snart!

20 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att laga mat och servera - och få glada resultat! :D Det är så olika vad barn gillar, festligt att de har utpräglad smak redan när de är så små ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt när maten blir mottagen på ett positivt sätt! Tråkigare när de inte gillar maten... Visst är det coolt att de har en egen smak redan från början! ;-)

   Radera
 2. SV: Ja vitlök är supergott, oavsett om det hjälper mot förkylning eller ej:) Dock hade jag hoppats på att det skulle hjälpa något, men det verkar inte som att något hjälper just nu...börjar bli tämligen frustrerad av situationen :(

  Vad spännande att experimentera med smaker och nya rätter även till de mindre familjemedlemmarna. Jag tror det är viktigt att de får smaka på så mycket som möjligt som barn så att de inte blir allt för kräsna & enformiga i sin kost när de blir större:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kommer passa på och låta Wilmer smaka av det mesta från början. Annars är nog som sagt risken att han kommer ogilla olika sorters mat när han blir äldre.

   Radera
 3. Hemmagjort är såklart bäst!
  Då mina killar var små gjorde jag det, men då dottern skull äta bangade jag. Så svårt med en familj och 5 äter annan kost. (Vi äter VÄLDIGT spicy mat här hemma). Hon har faktiskt till och med (nu) ätit spicy thai mat, tillagad av äkta thailändare. Sånt som svensson normalt inte äter.
  Så hon vande sig sakta med våra kryddor ;)

  sv: Vattkoppor ska man nog försöka få så fort man kan. Nu har hon klarat sig bra, men ju tidigare, desto bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att hon gillar så kryddstark mat! :-)

   Radera
 4. Tycker det verkar toppen att du lagar själv! Det skulle jag absolut göra om jag hade barn, även för att vara säker på vad de får i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om jag tror att den mesta burkmaten från affären är näringsriktig och innehåller bra saker så känns det alltid bättre att vara helt säker på vad det är han får i sig.

   Radera
 5. Gruppträningstjej17 juni 2012 13:07

  Hej och tack för en inspirerande blogg som jag följer dagligen! Jag har en fråga om att träna hela kroppen lika mycket, eller snarare hur man vet att man gör det. Jag tränar Cx worx (core) 1-2 ggr/vecka, spinning 1-2 ggr/vecka och bodypump 1-2 ggr/vecka då jag älskar gruppträning. Kör dock aldrig alla 3 passen 2 ggr/vecka, utan en dag varierar jag tex mellan bodypump och spinning.

  I bodypumpen tränar jag ju hela kroppen, och i spinningen ben, ruma, vader och lite bål (och kondition såklart) och i cx worxen bål, rygg och ben och rumpa. Det känns ju som att jag får mer träning för bål och ben än jag får för tex armar, bröst och axlar då. Tror du att det är en betydande skillnad eller spelar det ingen större roll?

  Eftersom jag vill få lite större muckler tränar jag även tyngre styrketräning hemma ibland (oftast de veckorna jag bara kört ett pump-pass). Bör jag då lägga mer fokus på de muskelgrupper som jag inte tränar i cx worx och spinning? Eller kanske köra ett styrkepass för enbart de muskelgrupperna 1 gång/vecka? Gör det egentligen något om man är lite ojämnt stark i kroppen?

  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gruppträningstjej,
   Kul att du gillar min blogg!

   Jag tycker det låter som att du har ett bra träningsupplägg som ger bra variation med träning för kroppens alla stora muskelgrupper samt konditionen. Beroende på hur mycket större muskler du vill ha skulle du kunna byta ut en del av gruppträningspassen mot styrketräningspass i gymmet med tyngre vikter än på bodypump. Att träna bodypump är ett bra sätt att hålla igång musklerna på samt samtidigt då förbränningsträning. Men eftersom man tränar med lättare vikter och många repetitioner är det svårt att bygga större muskler av det.

   Låter som att ditt egna förslag att styrketräna ett pass för axlar och bröst i veckan är bra! Du skulle även kunna köra ett benpass med jämna mellanrum.

   Lycka till!

   Radera
 6. Åh vad spännande. Älskar att följa min systerdotters uppväxt. Hon är två nu, men provar fortfarande saker för första gången. Det är häftigt för reaktionerna är så äkta liksom. Hon visar med hela kroppen om hon gillar eller inte gillar nånting. :)

  SV: Ja det är galet vad fort tiden gått. Har betalat för 60 pass. Men har tanke på att fortsätta tills jag fyller 25 i maj nästa år, ska bli kul att se hur mycket det blir totalt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det sött med deras reaktioner när de gillar eller inte gillar en viss sorts mat!

   Radera
 7. Jag gjorde oxå barnmat själv, hade burkar någon gång då och då. dock blir jag så glad när mammor och pappor gör maten själv, inga onödiga tillsatser osv. Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 8. Usch vad jobbigt med allergi! Hoppas det växer bort ..
  Jag gjorde också den mesta barnmaten, är ju så lätt och man vet precis vad man lägger i.
  Blir billigare & känns naturligare.
  =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är allergiutslagen borta, men förhoppningsvis slipper han allergibesvär framöver!

   Radera
 9. Imponerad över att du gör egen barnmat! Jag kör både och faktiskt fast allra helst fixar jag såklart maten själv, men burkarna är bara att när tiden är knapp ibland! Snart kan Oliver äta av vår mat och då blir det ju så mycket lättare också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kommer det bli enklare när alla i familjen kan äta samma mat! =)

   Radera
 10. Härligt att du gör barnmat själv, det borde fler föräldrar ta sig tid att göra för sitt barns hälsa! :)
  Jag undrar dock varför du använder margarin istället för vanligt smör, innehåller inte margarin en massa tillsatser och onaturliga ämnen? Är det inte bättre och naturligare fetter i smör som är bättre för oss?

  Tack hur som helst för en bra och inspirerande blogg! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar min blogg, Johanna!

   Du har rätt i att smör är bättre att använda än margarin. Det tycker jag också. Anledningen till att jag hittills har haft margarin i maten är för att det margarinet inte innehåller något salt och det smör vi har hemma innehåller en del salt. Bästa vore att använda smör utan salt. Jag ska se till att handla hem det imorgon.

   Radera