måndag 25 juni 2012

Köttfärspiroger

Köttfärsrätter finns det många av så det går verkligen att variera maten när man äter köttfärs: biffar, köttbullar, järpar, spett, köttfärssås, taco, lasagne, köttfärslimpa, hamburgare, chili con carne o.s.v. För att testa något nytt med köttfärs och variera oss ännu mer gav maken som förslag att äta köttfärspiroger igår till lunch. Jag hade aldrig gjort piroger tidigare så jag tyckte det var kul att testa.

Igår gjorde jag alltså köttfärspiroger till vår sena lunch. Vi hade köttfärssås kvar från ett par dagar tidigare så jag behövde bara göra degen. I vår köttfärssås hade vi zucchini och bönor som lite spännande inslag. Den räckte inte till alla pirogerna (jag fyllde varje pirog med ganska mycket köttfärs) så jag gjorde tekakor av degen som blev kvar.

Pirogerna blev inte så fina, men de smakade gott. Jag är väl ingen pirogfantast så mer än gott var det inte enligt mig. Men min man tyckte min man. Det får bli han som äter upp de som är kvar.

Om du gillar piroger tycker jag du ska testa detta recept. För de smakar verkligen som äkta piroger. Vill man utesluta vitt mjöl fungerar det säkert att använda endast fullkornsmjöl istället.

Köttfärspiroger
ca 25 stycken


1 paket jäst
5 dl röd mjölk
1 dl lättkesella
1 tsk salt
2 dl fullkorns dinkelmjöl
10 dl vetemjöl
Köttfärssås gjord på 700-800 gram nötfärs
1 ägg

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm. Häll lite i jästen och rör runt så att den löser upp sig. Häll i resten av mjölken samt övriga ingredienser. Arbeta degen tills den blir slät. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord. Knåda den och dela den i fyra delar. Kavla ut till en platta, ca 1 cm hög. Tryck ut cirklar med en diameter av ca 12 cm. Fyll halva cirkeln med köttfärssås, lägg över andra halvan och tryck till runt kanterna. Använd även en gaffel för att pressa fast kanterna mot varandra. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda i ugnen i 225 graders värme i 12-15 minuter. Låt svalan på galler under bakduk.

Vi åt pirogerna med lite pastasallad, kvar från dagen innan, bladspenat, sallad och tomat.


Väderprognosen för igår utlovade mulet väder och regn så jag började med att både baka dessa piroger och kanelbullar. Men jag märkte efter en stund att solen sken och himlen var klarblå. Typiskt att jag hade stora bakardagen inomhus när det var så fint väder! Men kanelbullarna blev goda och jag fick njuta av lite sol senare på eftermiddagen.

14 kommentarer:

 1. Gott, har varit hungrig hela dagen och inte hjälper det att äta. Bilderna gjorde inte det hela bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen att jag frestade dig....! Hoppas hungern har gått över nu!

   Radera
 2. Vad duktig du är :) Jag behöver också baka, både bröd och bullar. Blir inspirerad av dig, det behövs. Tack :)Ha en fortsatt fin dag/ Carolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kan inspirera dig! Lycka till i köket! Kram

   Radera
 3. Åh nu inspirerade du mig att exprimentera lite i köket:) var så otroligt längesedan jag gjorde piroger:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade aldrig gjort piroger innan, men det var ju ganska kul! :-)

   Radera
 4. Det ser jättegott ut, men kräver endel planering med jäsdeg. Detta recept ska jag testa till semestern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer. Det tog några timmar innan de var klara. Hoppas du gillar dem!

   Radera
 5. Åh vad gott det ser ut, det är såååå länge sen jag gjorde piroger. Tack för inspiration Karin!!
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Piroger är någonting jag aldrig har försökt mig på att baka - men alltid har velat. Detta ska jag prova. Gud så gott det är :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var första gången för mig med, men inte sista!

   Radera
 7. De där ser galet mumsigt ut, yummie! De ser superfina ut förresten :D
  Önskar jag var lika duktig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du klarar säkert göra minst lika fina!

   Radera