fredag 1 juni 2012

Spinning och matmissbruk

Jag på spinningcykeln.
Under morgonens träning på spinningcykeln tittade jag på programmet MatmissbrukarnaTV4play. Hade inte sett det innan och var lite nyfiken på vad det handlade om. I avsnittet jag såg fick man följa en 26-årig engelsman som levde på endast vita bönor i sås, pommes frites, mjölk och chips. Detta hade han ätit så länge han kunde minnas och hans föräldrar hade aldrig ens försökt att få honom till att äta någonting annat. Gissa om hans värden såg dåliga ut! Han tränade en del och var normalviktig, men inuti mådde hans kropp naturligtvis inte bra alls.

Vilka konstiga matmissbruk det finns egentligen! Såg på Nyheterna igår att man kommer förbjuda försäljning av stora läskmuggar i New York eftersom man menar att det är till stor del dessa som har gjort så många där överviktiga. Där är det inte ovanligt för en person att dricka 3-4 sådana halvlitersmuggar med läsk varje dag. Inte konstigt att de blir tjocka då!

Maten i dagens samhälle är för lätt tillgänglig att det för vissa blir ett missbruk. Han på Matmissbrukarna fick professionell hjälp och verkade kunna börja äta annan mat. Men jag reagerade på att de serverade honom baconinlindad korv och såser som hans "nya mat". Och brysselkål är kanske inte den första grönsak man börjar med när man aldrig har ätit en grönsak i hela ens liv. Men jag hoppas att han i fortsättningen kommer äta lite mer varierat och sunt än under sina första 26 levnadsår.

Min träning gick förresten bra. Jag spinningcyklade i 55 minuter och trampade mig uppför många, långa och/eller branta backar under passet. Avslutade med armhävningar och plankor.

Dagens träning:
 • Spinningcykling 55 minuter
 • Armhävningar 20+16+17
 • Plankor 3 x 1 minut

16 kommentarer:

 1. Stark du är som fixar din hemmaträning så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så svårt för det är så roligt! :-)

   Radera
 2. Vilket intressant program! Det ska jag kolla in. Det är galet hur folk äter egentligen och tror att de ska må bra av det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt! Jag har svårt att förstå hur man orkar med vardagen med så dåligt näringsintag.

   Radera
 3. Men oj, ja jätte knasigt att ge honom bacon inlindad korv.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Intressant program!

  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 5. Usch, de lät hemskt. Blir tårögd. Jag har iofs aldrig haft problem med maten, men med sötsaker. Nu känner jag att jag har ett väldigt bra förhållande till de söta och jag har klarat av de bra. Hoppas andra kommer få känna samma känsla som jag att man klarar av de, de finns hopp och man kan klara de.

  Vilken grym träning, bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du har nått till ett bra förhållande till kosten och det söta!

   Radera
 6. Har sett programmet en gang jeg også..ikke visste jeg at sånnt fantes! Du kan jo ikke se det på folk alltid..

  God helg anyway - og nei til store (og små) brus (läskmuggor;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att läsk inte är något bra! Hoppas du har haft en bra helg!

   Radera
 7. Jag måste säga att jag blir lite förbannad av det har med läskmuggarna. Som att förbjudna läskmuggar skulle lösa deras problem. Det verkar mest som att de försöker hitta en syndabock, något att skylla på så att folk slipper ta eget ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tror att läsken säkert är en stor bov till fetman. Blir ju många överflödiga kalorier när man häller i sig stora mängder läsk varje dag.

   Radera
 8. Det jag reagerar på är att föräldrarna låtit det pågå. Det är svårt att förändra en annan människa, omöjligt om de inte själva vill ha förändringen, men någonstans under uppväxtåren måste väl de ändå hanterat ämnet kost och hälsa? I det här ser vi verkligen att det är många, många som hamnar i dåliga vanor de har oförmågan att bryta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tråkigt när föräldrar inte tar tillräckligt ansvar och inte lägger en bra kost- och hälsagrund för sina barn.

   Radera