onsdag 4 juli 2012

En halvmara

En och en halv timme efter frukost gav jag mig ut med keps på huvudet, löpartights på benen och vätskebälte runt midjan. Jag skulle ut på (för mig) ett långpass och målet var att springa mitt längsta hittills. Mer konkret var målet att klara springa en halvmara.

Till en början skymde en del moln solen, vilket var skönt. Jag älskar annars värme, men när jag springer vill jag inte att det är stekhett. Dessvärre skingrade sig molnen efter en stund så jag fick springa merparten av löparpasset i stekande solsken. Tur att jag hade kommit ihåg kepsen och att jag hade vatten med mig!

Första halvan kändes bra. Benen pinnade på utan att jag behövde anstränga mig så mycket. Men efter 11 kilometer, när jag vände för att springa hem igen började det kännas motigt. Resten av löpningen var stundtals väldigt jobbig och jag fick bokstavligen tvinga benen till att fortsätta springa. Om jag inte hade satt ett mål med dagens löpning, vilket jag alltid gör, hade jag helt klart gett upp innan halvmaran var sprungen. Sista kilometrarna var en pina och jag kände hur energin började försvinna helt. Nästa gång jag springer så här långt eller längre måste jag ha med mig sportdryck eller någon annan typ av näringstillskott.

Skönt lycklig efter löpningen. - Fina rapsfält på min springtur.

Om jag hade orkat springa ända hem till dörren hade passet blivit 22 kilometer långt. Men när Runkeeper visade på 21,1 kilometer kunde jag inte motivera mig till att springa ens en meter till. Jag hade ju klarat målet, som var att springa en halvmara. Det fick vara nog bra. Så jag gick i långsamt tempo de sista 900 meterna hem. Tänk vad mycket som sitter i huvudet. Om jag hade bestämt mig för att springa 22 km. innan jag gav mig iväg är jag säker på att jag hade gjort det. Men nu klarade jag inte det rent mentalt.

Jag är trots allt nöjd med mina 21 kilometer idag och gläds över att benen känns fräscha, om än lite sega, så här åtta-nio timmar efteråt. Hur de känns imorgon får vi se. Och att jag ska klara att springa dubbelt så långt när jag ska springa maran vågar jag inte tänka på riktigt ännu...

Dagens löpning:
Sträcka: 21,11 kilometer
Tid: 1:55:55 timme
Snittfart: 5:29 minuter/kilometer

Direkt när jag kom hem fixade jag i ordning ett efter-träningen-mål med kesella, naturell yoghurt och vindruvor samt massor med vatten. Jag var helt tömd på energi och behövde fylla på direkt!

14 kommentarer:

 1. gud vad imponerande!! å inspirerande, måste oxå ta mig ut på ett längre pass, lr mer försöka få in det i min vardag.. de längsta är 1 mil än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så länge sedan en mil var det längsta jag sprungit, men jag har ökat vissa av passen successivt och nu är jag uppe på över två mil. Det klarar du med! ;-)

   Radera
 2. Bra jobbat! Nu har jag ju ingen aning om vilken fart du springer kortare pass i, men att sänka intensiteten/farten rätt mycket brukar göra att det går oväntat lätt att öka distansen. Men det vet du ju såklart redan och gjorde säkert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, löparproffs som du är! Jo, jag förstår att det är så. Springer milen på 5 minuter per km så 5:30 vid längre distans än två mil tycker jag är att sänka farten. Men ska jag springa ännu längre kanske jag måste sänka lite till för att orka. Sedan får vi hoppas att jag lyckas få upp farten lite mer på långpassen också!

   Radera
 3. det är ju sjukt bra, härligt jobbat!

  SvaraRadera
 4. Herre jisses vad du kan.. bra jobbat

  SvaraRadera
 5. Det här kan bli riktigt bra ju! Impad som vanligt!

  SvaraRadera
 6. Jättebra jobbat!! Inget dåligt tempo du håller ..
  Jag är likadan, när jag bestämt mig för ett mål så blir det så. Hur jobbigt det än blir.
  Igår hade jag bestämt att jag idag skulle trp.löpa till jobbet minst 7 km och trots hemsk träningsvärk gjorde jag det. Känns bra när man kommer fram.. ;)
  =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en härlig känsla när man lyckas med det mål man har satt upp!

   Radera
 7. Snyggt jobbat! Härligt med långdistans! :)

  SvaraRadera
 8. Bra jobbat!!! Är grymt imponerad. :)

  SvaraRadera