torsdag 12 juli 2012

Havrepannkakor

Det är torsdag och enligt traditionen åt vi ärtsoppa och pannkaka till lunch. Eller vi åt inte ärtsoppa. Det var bara min man som gjorde. Jag är nämligen inte så förtjust i den soppan. Men pannkakor åt vi båda två. För att få lite omväxling valde jag att testa en ny sorts pannkaka istället för colting- eller kesopannkaka, som jag annars alltid lagar. Jag har tidigare fått tips om ICA's havreplättar så dessa testade jag idag.

Dessa plättar, eller pannkakor som jag valde att göra, innehåller havregryn istället för mjöl. Banan ger god sötma, bakpulver gör dem luftiga och kryddorna kanel och kardemumma en god touch. Om ni vill testa ICA's recept hittar ni det här. Jag gjorde en halv sats och uteslöt honungen. Resultatet blev mycket gott och pannkakorna smakade bra med hallon, keso och vispad grädde.

Havrepannkakor- eller plättar
2 portioner/3 pannkakor

2 dl fiberhavregryn
1 tsk bakpulver
pyttelite salt
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 banan
2 ägg
1 msk rapsolja
1 dl mjölk

Mixa havregryn med en stavmixer till ett "mjöl". Blanda i bakpulver, salt, kanel och kardemumma.

Mosa bananen i en separat skål. Tillsätt ägg, olja och mjölk och vispa runt. Häll ner mjölblandningen och rör ihop. Låt smeten gärna stå och dra i ca 10 minuter.

Stek plättar eller pannkakor av smeten i lite olja. Servera gärna med färska frukter eller bär samt kesella, keso och/eller grädde.

16 kommentarer:

 1. Det är verkligen gott med havrepannkakor! Bra tips, för jag hade glömt bort att jag gjorde dessa förr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Då kan du varva dessa mellan dina bananvåfflor!

   Radera
 2. De är verkligen goda de plättarna. Får göra de nån dag igen.

  SvaraRadera
 3. Ser verkligen jättegoda ut, det ska jag testa.
  Ha en fin dag! Carolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer säkert gilla dem! Ha en bra dag!

   Radera
 4. Lät rätt gott! men jag kan inte hjälpa det- pannkakor är heliga för mig och det ska vara den klassiska sorten med socker och vanligt mjöl, och jordgubbssylt och vispgrädde, annars får det vara =) hihi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har vi våra favoriter! Då ska du äta dina pannkakor på klassiskt vis, tycker jag,

   Radera
 5. Tänkte bara säga att jag gjorde dessa till frukost idag! SÅÅÅ GODA!
  Tack för tipset!

  Ha en riktigt skön söndag!

  SvaraRadera
 6. Det såg supermsmarrigt ut! Vilken bra idé att sätta havregryn i smeten för lite mer "matiga" varianter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de blir riktigt mättande av havregrynet. :-)

   Radera
 7. Ska testa dessa ikväll. Ska börja med dom nu :)

  SvaraRadera
 8. Jag gjorde precis våfflor med ägg, kesella, och fiberhavregryn.. dom var jättegoda tillsammans med sylt men eftersmaken på dom enskilt var sådär. Såg att du hade använt dig av banan, kanske är det som är hemligheten! måste absolut testas! tack för tipset! :)
  /Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa med banan nästa gång. Det ger en god sötma till pannkakan eller våfflan. Ett annat tips kan vara att du byter ut kesellan till keso istället, som inte är lika syrligt.

   Radera