torsdagen den 26:e juli 2012

Söta fikastunder

Så här på sommaren tycker jag att det hör till med gott fikabröd tillsammans med vänner och familj. Den här veckan har jag bakat söta kakor till två tillfällen; en choklad- och gräddtårta till ett födelsedagsfika och en söt nougatkaka som efterrätt på grillmiddag. Recepten till dessa har jag hittat hos andra bloggare. För av någon anledning är det ganska vanligt att vi träningsbloggare även delar med oss av recept på sötsaker och onyttigheter ibland. Antagligen för att vi är livsnjutare och älskar både träning, nyttig mat samt en söt kakbit då och då!

Choklad- och gräddtårtan hittade jag hos Anna. En tårta med mycket chokladsmak, som är mäktig och mycket god. Nougatkakan hämtade jag från En gnutta socker; en mycket söt kaka som passar bra till en kopp starkt kaffe. Här kommer receptet på de båda.

Choklad- och gräddtårta

Tårtbottar; 2 kladdkakor:
200 gram smör eller margarin
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
6 msk kakao

Fyllning:
ca 1 dl vispgrädde
hallon eller andra bär

Garnering:
250 gram mascaponeost
200 gram mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
bär av valfri sort (jag hade smultron, hallon och blåbär)

Sätt ugnen på 175°. Smörj två runda kakformar, gärna med löstagbara kanter.

Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan och rör i socker och ett ägg i taget. Blanda mjöl och kakao genom att sikta dem ner i smeten genom en sil. Rör om alltsammans.

Häll smeten i formarna och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter (eller kortare om du vill ha bottnarna lite kladdiga). Om du vill ha tårtan riktigt hög kan du göra tre bottnar. Låt bottnarna svalna.

Vispa upp grädden. Mosa hallon eller de bär som du har valt att ha som fyllning. Blanda dem med lite av grädden. Bred blandningen över den ena tårtbottnen och lägg över den andra.

Vispa upp mascaponeosten. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras. Garnera med vispad grädde och bär före servering.

Nougatkaka

9 dl havregryn
2½ dl strösocker
½ dl sirap
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
250 gram smör eller margarin
250 gram nougat
100 gram mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner allt annat, utan nougaten och chokladen. Bred ut smeten i en långpanna alternativt två runda formar med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.

När kakan är färdiggräddad och fortfarande varm; hyvla över nougaten och bred ut den jämnt. Låt kakan svalna. Smält chokladen och ringla över innan serveringen.

5 kommentarer:

  1. Grymt gott!!! Kan bara instämma..

    SvaraRadera
  2. Smarrigt!

    Jag har också ätit tårta i veckan, men en väldigt syrlig sådan. Är ju så förtjust i citronsmak så man slipper känna det söta haha. Men därmed inte sagt att det inte var socker i den... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du också har festat loss på tårta!

      Radera
  3. Kul att du testat & gillar chokladtårtan! Jag åt sista biten av Hampus födelsedagstårta idag - så god!

    Den där nougatkakan måste jag testa vid tillfälle.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett bra recept! Hampus tårta var jätte fin ju!
      Kram

      Radera