tisdag 31 januari 2012

Dagens promenad

När det är så vackert väder som det är idag går det inte låta bli att gå ut. Vi gav oss ut i den fina vintersolen tidigare idag på en promenad. Det blev en promenad på sju kilometer i lite lugnare tempo så att vi kunde prata och njuta. Och njuta det fick vi verkligen; av sällskapet, luften, naturen och motionen. Härligt!

Dagens promenad i siffror:
Sträcka: 6,99 kilometer
Tid: 1:09:52 timmar
Hastighet: 10,00 minuter/kilometer

Vad jag förstår ska det bli kallare senare i veckan så det gäller att passa på att promenera så länge man kan. Jag är lite osäker på hur kallt det kan vara ute för att det ska vara riskfritt att ta ut sin 2-månaders i vagnen? Var sätter ni småbarnsföräldrar gränsen för hur kallt det kan vara när ni går ut med er bebis?


Power Baby på mitt sätt

Kvart över 10 på tisdagar (och torsdagar) hålls det Power Baby klassWorld Class Sundbyberg. En timme tidigare inledde jag mitt egna Power Baby pass här hemma. Dock utan bebis då maken är ledig idag och kunde passa honom under tiden. Men upplägget på träningspasset var snarlikt det som World Class har.

När jag planerade passet hämtade jag mycket inspiration från Power Baby klassen jag var på förra veckan. Flera av de övningar jag tog med var övningar vi gjorde då. Jag valde att köra samtliga övningar i 40 sekunder alternativt 60 sekunder i tre omgångar. I de flesta fall körde jag så kallade superset och varvade två olika övningar med ett set i taget.

När jag hade kört igenom samtliga övningar som jag hade planerat hade jag "bara" tränat i 27 minuter effektiv tid (runt 40 minuter totalt då det oundvikligt går några sekunder i bytet mellan varje övning). Jag var svettig och trött, men inte så trött så jag valde att lägga till några fler övningar.

Så här blev dagens pass:
Jag tränar sittande enhandsrodd med gummiband
 • Uppvärmning: Knäböj i olika varianter, 5 minuter
 • Jumping Jacks, 3 x 40 sekunder
 • Kissande hunden, 3 x 40 sekunder
 • Sned planka, 3 x 40 sekunder/sida
 • Höga knälyft hopp, 3 x 40 sekunder
 • Armhävningar med rotation, 3 x 40 sekunder
 • Tricepspress, två olika övningar, 3 x 40 sekunder
 • Sneda hopp med armar och fötter i golvet, 3 x 40 sekunder
 • Finnen, 3 x 40 sekunder
 • Sittande enhandsrodd med gummiband, 3 x 40 sekunder/sida
 • Plankan, 3 x 40 sekunder
 • Ryggresningar med simtag, 3 x 1 minut
 • Krigaren, 3 x 40 sekunder
 • Axelpress över huvudet med gummiband, 3 x 1 minut
 • Axelflyes åt sidan med gummiband, 3 x 1 minut
 • Axelpress mot bröst med gummiband, 3 x 1 minut
 • Bicepscurls med gummiband, 3 x 1 minut
Jag, en matta och gummiband var vad som behövdes till dagens pass.
Totalt blev det 44 minuters effektiv träning utan avslappning och stretch. Och det känns som att de flesta delarna av kroppen fick sig en rejäl omgång!

Det var skönt att väva in några konditionsövningar bland alla styrkeövningar. Jag tog det väldigt lugnt med hoppen, men hoppade lite i alla fall. Längtar tills jag verkligen kan ta i och bli rejält svettig. Men det kommer snart!

Uppladdning och planering

Jag sitter just nu och laddar inför ett träningspass här hemma. Har tänkt köra ett pass med blandade övningar för hela kroppen där både muskler och flås ska få sig en omgång.

Igår kväll skrev jag ned de övningar jag kommer köra på en lapp. För mig fungerar det bäst att göra så. Annars är risken att jag inte kommer ihåg vilka övningar jag har tänkt köra när jag har dragit igång träningspasset. Det känns trist eftersom jag vill hålla tempo och flås uppe hela tiden.

Jag har i och för sig redan bytt ut några av övningarna i huvudet, men i stort sett kommer jag träna som det står på lappen. Först kaffe, ägg och amning. Sedan kör jag!

måndag 30 januari 2012

Min form 2 månader efter graviditeten

Idag fyller Wilmer två månader och det är alltså lika länge sedan jag var gravid. Då kan det vara på sin plats att konstatera hur min form är idag, dvs hur jag har återhämtat mig, hur min kropp känns och ser ut.

För mig är utseendet av kroppen inte det viktigaste. Det jag värdesätter högre är hur mycket min kropp orkar och hur stark, uthållig och smidig den är. Men visst hade jag tyckt det var jobbigt om jag hade många kvarvarande graviditetskilon. För jag vill känna mig lätt i kroppen och vill gärna komma tillbaka till den kropp jag hade innan graviditeten.

Redan efter en månad kunde jag konstatera att jag hade gått ned min 12 graviditetskilon. Och efter fem-sex veckor hade jag gått ned ytterligare ett kilo. Jag väger alltså nu ett kilo mindre än när jag blev gravid. Jag är övertygad om att det till viss del beror på att jag har tappat en del i muskelvikt. Men med tanke på de mjölkstinna bröst jag har så är jag ändå nöjd. Nu vill jag sakta men säkert bygga mer muskler för att bli starkare. Än så länge får jag dock hålla mig till gummibandsträning och väntar lite med tung styrketräning.
2012-01-30: två månader efter graviditeten
2012-01-30: två månader efter graviditeten
Första veckorna efter förlossningen gick jag endast lugna promenader och hade inga som helst krav på mig själv och promenaderna. Det kändes bra att vara ute och gå och det blev naturligt att öka distanserna och tempot successivt. Två veckor efter förlossningen orkade jag gå riktigt långt och snabbt. Jag satte ett mål att lyckas gå milen under 100 minuter. Det lyckades jag med en vecka senare. När Wilmer var drygt en månad började jag med lätt styrketräning med gummiband. Någon dag senare testade jag att springa för första gången. Jag hade inga som helst krav på mig själv utan tänkte att jag skulle blanda in lite löp- eller joggingsteg i promenaden, men det visade sig att jag sprang hela tiden i en hel mil.

Jag är hur tacksam och nöjd som helst över att min kropp har återhämtat sig så snabbt efter graviditeten och förlossningen. Jag hade inte trott att det skulle gå så lätt. Nu består min träning fortfarande främst av långa promenader, men jag varvar dem med lätt styrketräning och löpning. Har även tänkt börja med yoga också. Jag har inte pressat min kropp på något sätt utan låtit den bestämma vad den orkar och det har visat sig att den orkar ganska mycket redan. Men det finns fortfarande mycket jag vill klara framöver när tiden är mogen.

Mina träningsmål två månader efter graviditeten:
 • Springa milen under 50 minuter (Det här kommer helt säkert ta ett antal månader innan jag lyckas med. Men det är ok att det tar tid. Bara jag klarar det i år!)
 • Börja träna tyngre styrketräning med vikter och maskiner (Vill vänta med detta tills efter efterkontrollen hos barnmorskan.)
 • Lyckas med att göra 15 armhävningar.
 • Ta in yogan som en naturlig del av min träning.
 • Träna upp en starkare coremuskulatur. Jag känner bra kontakt med de inre magmusklerna, men behöver bli starkare. Hoppas också på att kunna börja träna de yttre magmusklerna snart.
 • Bli starkare och smidigare!
Jag förväntar mig inte ha uppnått samtliga mål inom en månad, alltså tre månader efter graviditeten. Men om jag lyckas uppnå ett eller tv av dem är jag nöjd. Vi får se om en månad!

Powerwalk i solsken

Jag känner mig äntligen helt frisk och det är en underbar känsla! Sedan några dagar är jag feberfri och jag har nu även blivit av med mjölkstockningen i bröstet helt. Så skönt! Vi var ute och promenerade i helgen och idag tog jag en längre barnvagns powerwalk i det underbara vintervädret. Är alltid extra tacksam till min kropp och ork de gånger jag just har blivit frisk efter en sjukdom. Tänk vad härligt det är att kunna vara ute och röra på sig!

Det blev en powerwalk på dryga milen. Jag hade egentligen orkat gå längre, men jag visste att det fanns en liten herre i vagnen som snart skulle bli hungrig så jag valde att styra kosan hemåt istället. Solen lyste upp de vackert vita fälten och det kändes bitvis som att gå runt i en tavla. Underbara vackra vinter!
Härligt med sol i det vinterbleka ansiktet!
Solen gav mg verkligen energi och jag orkade gå med ett bra tempo. Jag såg en kvinna åka längdskidor där jag var ute och gick. Blev väldigt sugen på längdskidåkning, men uppskattar egentligen promenader och löpning minst lika mycket. När det är så här härligt vinterväder med mycket snö, sol och några få minusgrader känns det som att man kan vara ute hela dagarna och gå, springa eller skida. Men dessvärre har man ju en del att göra hemma också... Och amma ute i snön är nog ingen höjdare. Jag är i vilket fall nöjd med dagens soliga powerwalk. Här kommer den i siffror.

Dagens promenad i siffror:
Sträcka: 10,43 kilometer
Tid: 1:37:14 timmar
Hastighet: 9,19 minuter/kilometer

Hälsa för mig: en balans mellan nyttigt och onyttigt

Det är måndag - en dag då vardagen åter infinner sig för många. Fastän jag är föräldraledig är det skillnad på vardag och helg för mig. Jag ser fram emot helgerna eftersom jag då får ha min make hemma (förutom de helger då han jobbar) och för att helgerna innebär en lite mer avslappnad förhållning till mat för mig. Men jag uppskattar vardagen lika mycket för lika mycket som jag älskar att unna mig godis och fikabröd så älskar jag att äta nyttig kost.
Min underbart goda frukost idag: Havregrynsgröt med äpple, kanel och en klick jordnötssmör. Ett kokt ägg till det.
Jag har länge varit intresserad av kost, träning och hälsa och för mig är det en livsstil att äta nyttigt och hälsosamt. Det är naturligt för mig att välja fullkornsprodukter, fettsnåla alternativ och mycket proteiner när jag äter. När jag äter min nyttiga vardagsmat gör jag det för att jag tycker att det är gott och för att jag vet att jag får bra energi av det, inte för att jag känner mig tvungen till det. Jag tror att det är viktigt att man hittar ett sätt att äta på som man tycker om och trivs med. Annars håller det inte i längden. Att tvinga i sig sådant som man inte gillar, bara för att det är nyttigt, kommer inte fungera under en längre period. Risken är att du ganska snart blir sugen på ett onyttigare alternativ.

Om man tittar på en hela veckas kostintag för mig brukar jag låta minst 85-90% av det totala intaget vara nyttig och hälsosam kost. Resten av intaget är mindre nyttig mat och tomma kalorier som vitt bröd, godis eller choklad. För mig fungerar det bra. Vi är alla olika. Vissa kan äta mer onyttigt än så och ändå hålla vikten medan andra är tvungna att hålla en mer strikt kosthållning för att inte gå upp i vikt. Det handlar naturligtvis också till stor del om hur mycket man tränar och rör på sig. De som tränar extremt mycket kan såklart äta mer än de som inte tränar alls.

Från helgens fikabjudningar.
Jag väljer att bara unna mig onyttigt på helgerna. Anledningen till det är för att när jag väl tar en godisbit så klarar jag sällan att bara ta en. Skulle jag tillåta mig att äta onyttigt varje dag skulle det med stor sannolikhet bli alldeles för mycket av det goda för mig. För andra fungerar det bättre att äta något litet varje dag för att stilla sitt söt-, salt- eller fettbegär. Som sagt, vi är alla olika.

I helgen med de fikabjudningar vi hade blev det mycket av det goda för mig. Och jag njöt av det. För mig var det helt klart värt att äta av kanelbullar, cheesecake och vit chokladkaka. Det var oerhört gott och jag ville ha det. Om jag inte hade varit sugen på det hade det inte varit värt att äta så mycket fikabröd. Men är man sugen och man kan hålla sig till att äta godsaker med en viss återhållsamhet tycker jag att man ska unna sig det! Jag vet att det finns vissa som är sockerberoende och är man det kanske det är bättre att låta bli. Det måste få vara upp till var och en hur man väljer att göra. Jag anser att det är viktigt att man går till sig själv och väljer en kostlivsstil som fungerar bra för just sig själv.

Själv känner jag att jag har hittat ett upplägg som fungerar bra för mig: Jag äter nyttigt i vardagen och tittar man på en hel veckan låter jag ca 90% av mitt totala intag vara nyttig och hälsosam kost som ger mig bra energi. På helgerna unnar jag mig det jag är sugen på när det kommer till tomma kalorier och godsaker. När måndagen sedan kommer är jag inte alls sugen på onyttigheter och längtar till sådant som gröt, fibrer, ägg, proteiner, frukt och grönt. Jag tackar nej till allt onyttigt i veckorna även om det kan verka oartigt. Jag tackar också nej till onyttigt på helgerna om jag inte är sugen eller inte tycker att det verkar gott. Ska jag unna mig något ska jag gilla det och vara sugen på det.

Vad är då nyttigt och bra för kroppen och vad är onyttigt och dåligt för kroppen? Ja, det är inte alltid lätt att veta. Jag kan till exempel välja att äta vispad grädde till mina coltingpannkakor med färska bär även om det är vardag. För mig är inte det onyttigt, men för någon annan är det säkert det. 
Coltingpannkaka: Ibland med kesella och keso...
... ibland med vispad grädde och keso till hallonen.
Vad jag vill få fram av detta inlägg är att det är viktigt att hitta sitt egna sätt att förhålla sig till kosten. Det finns så många lockelser i butikerna, på caféerna, hemma hos vänner o.s.v. och skulle vi falla för dem alla skulle vi rulla fram. Så det gäller att välja sina stunder och hitta en bra balans mellan det nyttiga och det onyttiga. Hoppas att du har hittat den balansen och mår bra med det!

Hur äter du? Och hur ser du på det här med att unna sig onyttigheter? Det vore intressant att få höra!

söndag 29 januari 2012

Seg vit chokladkaka med saltade nötter

Vi har haft fikagäster i dagarna två. Inspirerad av JoHo bakade jag en vit seg chokladkaka till dagens fika. Jag tycker att den blev mycket god, men hade kunnat stå lite längre tid i ugnen då den blev väldigt rinnig. Jag hade den 15 minuter i ugnen och rekommenderar alltså att man har den där i 20 minuter istället.

Trots att denna kaka är allt annat än nyttig vill jag tipsa om den eftersom hälsa för mig även innefattar godis och kakor. Ibland behöver man det! Testa att baka denna kaka för den är försvinnande god!

Seg vit chokladkaka med saltade nötter 
8-12 bitar

150 gram vit choklad
150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1-1½ dl salta rostade macademianötter (jag hade inte det hemma så jag tog saltade jordnötter istället)

Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt mjöl och vanilj. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen och blanda ner chokladen och rör tills den är helt smält. Rör ner smörblandningen i bunken med smet.

Smöra en kak- eller pajform. Häll ner smeten i formen. Grovhacka nötterna och strö dem över kakan. Grädda i 200 grader 15-20 minuter.

Ät avsvalnad med t.ex. vispad grädde och bär. Det gjorde vi. Super gott!

Allt ska vispas samman.
I kakformen innan gräddning.
Kakan är klar!
Gott med vispad grädde och färska bär till!

Till gårdagens fika bjöd vi på cheescake istället. Till det hembakade kanelbullar och Ballerina Pepparkaka, vilket vi hade idag också.Fika är verkligen trevligt - trevligt umgänge och gott att mumsa på! Men imorgon får jag försöka hålla mig borta från fikabröd. Då är det måndag igen.

Utfall - tips på styrkeövning

Bilder från mars-2010
Förra veckan tipsade jag om knäböj som styrkeövning. Denna vecka tipsar jag om ännu en övning för ben och rumpa: utfall. För jag gissar att det är en del av er som ligger i hårdträning inför sportlovsveckan och skidåkning? 

Utfall är en av de bästa och mest effektiva träningsövningarna jag vet. Det är väldigt viktigt att man jobbar med rätt teknik när man gör utfall. Gör man det så är detta en grym övning, som involverar många olika muskelgrupper.

De muskler som får jobba mest i utfallet är quadriceps/lårmuskeln, den fyrhövdade muskeln på lårets framsida, gluteus maximus/stora sätesmusklen, kroppens största muskel som sitter i ryggslutet och bålen.

Gör så här: Som jag redan nämnde är tekniken väldigt viktig i denna övning. Utgångspositionen är höftbrett isär med fötterna. Ha en anspänd bål under hela övningen, se till att axlarna är bakåtrullade och bröstet är stolt. Om man vill jobba med en vikt så kan man exempelvis placera en viktstång bak på skuldrorna, hålla hantlar eller viktskivor i händerna eller positionera sig i smithsmaskinen. Ta sedan ett stort kliv framåt med den ena foten och sänk kroppen genom att böja knäna. Tyngden ska hela tiden ligga på den främre fotens häl. Innan det bakre knät nuddar golvet vänder du tillbaka upp igen genom att skjuta ifrån med det främre benet och kliva åter bak till utgångspositionen. Upprepa övningen på samma sätt med det andra benet. Gör övningen med vartannat ben mellan 8-16 gånger per ben innan du vilar en stund. Upprepa sedan detta i två till set.

Viktigt att tänka på är att det ska vara ungefär 90 graders vinkel i båda knälederna i det nedre läget och att det främre benets knä aldrig får befinna sig längre fram än tårna.

Man behöver inte jobba med tyngder i denna övning. Vill man så räcker det att använda den egna kroppen som belastning. Är man nybörjare i denna övning kan det vara att rekommendera, då man har möjlighet att jobba med tekniken ännu mer fokuserat då.

Vill man få extra träning för bålen och koordinationen kan man jobba med en större viktplatta i händerna framför kroppen. Varje gång man kommer i främre läget, med det främre knät i 90-graders vinkel, så roterar man samtidigt viktplattan åt ena hållet. Detta skapar en rotation i och belastning för bålen.

Tidigare tips på övningar:
Källa: bodynytt.se

Scones - nyttiga eller onyttiga

Idag ska vi äta nybakade scones till frukost. Och inte är det den nyttiga varianten direkt. Men väldigt goda. Du hittar receptet på dem här.

Om du vill baka en nyttigare variant av scones så kan jag tipsa om det här receptet på Grova scones, som jag brukar göra ibland. De blir väldigt goda, innehåller med fibrer och ger bättre mättnad än originalsconesen. Varför bakar jag inte de då i sådant fall? Ibland känner man inte för att vara nyttig och vanliga, hederliga scones är det ändå något speciellt med.

Ha en fin söndag! Och gör gärna som jag; starta dagen med scones - nyttiga eller onyttiga!

lördag 28 januari 2012

Yogafantast eller ej?

För några dagar sedan antog Träningsglädje-Sara utmaningen 30 minuters yoga 30 dagar i sträck, den enligt henne och för henne svåraste utmaningen hittills. Jag har sett flera andra träningsbloggare haka på. De kommer alltså att träna yoga i minst 30 minuter 30 dagar i sträck. Om de missar en dag måste de gottgöra detta genom att träna yoga ytterligare en dag förutom de 30.

Jag funderade ett tag på om jag också skulle haka på, men kom fram till ganska snabbt att jag inte skulle det. Jag älskar att träna yoga och gör det alldeles för sällan. Så med tanke på det borde jag haka på. Men i min vardag som den ser ut nu vill jag inte känna mig pressad och stressad över något som jag måste göra varje dag när jag har så många andra "måsten". Mitt enda egentliga måste just nu är ju att ta hand om min son, vilket i sig tar upp en hel del tid. Men sedan tillkommer allt som behöver göras i hemmet, handlas hemma osv och därtill vill jag promenera och träna annat såsom styrka och löpning. Jag vill gärna stoppa in ett yogapass här och där, men ett varje dag blir för mycket för mig.

När jag bestämmer mig för något går jag alltid in för det helhjärtat och gör det fullt ut. Den här utmaningen skulle jag inte klara att göra fullt ut. Och om jag skulle klara det skulle det inte bli något roligt. Jag skulle nog känna mig ganska så stressad över det där yogapasset som måste till varje dag. Och då blir det inte kul. Syftet med yoga är ju att bli avslappnad och stressa av.


Många dagar skulle jag nog inte ha något problem med att hinna med 30 minuters yoga. Men som idag till exempel när vi har fullt upp med att städa här hemma, snart ska laga lunch, får gäster om ett par timmar och när gästerna har gått hem ikväll vet jag att jag kommer vara dödstrött och landa i soffan, så skulle ett yogapass vara svårt att klämma in på ett glädjefyllt sätt.

Jag är mäkta imponerad av er som är med i denna utmaning och som säkerligen kommer att klara den galant. Många av er har dessutom ännu med stressade scheman än vad jag har. Ni kommer säkert få mycket glädje och nytta av all den yoga ni kommer träna kommande månad. Jag hoppas att jag får till några yogapass under dessa 30 dagar. För då skulle jag vara mer än nöjd.

Svettig och lycklig efter ett bikramyoga-pass.
Frågan är då om jag är en yogafantast? Nej, det är jag nog inte. För då hade jag antagit utmaningen. Däremot är jag en stor yogagillare och kommer förmodligen alltid att vara. För det är grym träning som ger både styrka, smidighet, balans, rörlighet och närvaro. Vill du vara med i utmaningen? Du hittar den på Twitter på #yoga30days.

fredag 27 januari 2012

Nyttiga kokosbollar

Jag har spenderat nästan hela dagen i köket där jag har bakat kanelbullar och hallon- och vitchoklad cheesecake. I helgen ska vi nämligen ha fikagäster både lördag och söndag.

Inspirerad av några andra träningsbloggare, av receptet på de proteinbollar jag annars brukar göra och av mitt eget inlägg, där jag och några av er som kommenterade kom fram till att de nyttigaste proteinbarerna- eller bollarna är de som man gör själv, gjorde jag även nyttiga kokosbollar idag när jag ändå höll på i köket.

Jag experimenterade mig fram till min nyttiga variant av kokosbollar. Dessa är perfekta att mumsa på till fredagsmyset eller som ett smart mellanmål i farten. Jag njöt nyss av en boll till eftermiddagskaffet. Bollarna innehåller många bra näringsämnen och när man äter dem får man i sig proteiner, långsamma kolhydrater, fibrer och nyttiga fetter. Testa gärna!

 Nyttiga kokosbollar
12-18 stycken

2 dl proteinpulver med chokladsmak (jag tog detta)
2 dl fiber havregryn
½ dl mandlar
½ dl saltade cashewnötter
1 msk kakao
2 msk krossade linfrön
½ tsk vaniljpulver
½ dl jordnötssmör
ca 1 dl vatten
kokosflingor

Börja med att hacka mandlarna och cashewnötterna. Blanda dem med övriga torra ingredienser i en skål eller bunke. Tillsätt jordnötssmöret och vattnet och blanda ordentligt tills du får en fast smet. Du kan behöva tillsätta mer vatten för att få en smet som inte är för torr.

Mandlar och cashewnötter...
... hackas lite halvgrovt.
När smeten är av bra konsistens för att kunna rulla bollar av tar du fram två tallrikar. En som du häller kokosflingor i och en som du lägger de färdiga kokosbollarna på. Rulla bollar av smeten och rulla sedan runt dem i kokosflingorna. Ställ dem i kylen och förvara dem där.

Alla torra ingredienser
Smeten
För mig blev det 13 stycken bollar, men jag gjorde dem också ganska stora. Vill man ha mindre bollar blir det ungefär 18 stycken av denna smet. Om du vet med dig att bollarna inte kommer bli uppätna inom några dagar är det smart att förvara dem i frysen för att plocka fram vid behov.

Alla 13 kokosbollarna
Wilmer fick vara med i köket till en början. Han hängde då i babyselet. Perfekt att använda när han vill ha närhet och jag vill vara aktiv! När det var dags att göra de nyttiga kokosbollarna sov han dock på en filt istället.Fler snabba luncher

Det är skönt när man kan svänga ihop någonting snabbt till lunch, som samtidigt är nyttigt och gott. I onsdags bestod min snabba lunch av röror med sallad och avokado. Snabbt och gott! Både igår och idag har jag fortsatt i samma spår att fixa till snabba, goda och nyttiga luncher.
Gårdagens lunch:. matiga mackor
Igår lät jag matiga mackor vara min lunch. Inget som behövde tillagas, inget krångel. Jag hade kvar av både hummus och tonfiskröra från i onsdags så dessa röror fick utgöra pålägg på två av smörgåsarna. På den tredje bredde jag mosad avokado. Brödet jag använde var FAZER´s Balans Harmoni.
Dagens lunch: skink- och äggsallad
Idag åt jag en skink- och äggsallad. Också enkelt och snabbt att göra där ingen tillagning behövs. Jag stekte skinkan först och sedan blandade jag den med grönsaker och kokt ägg. Till det en senapsvinägrett efter samma recept som här och gott knäckebröd med Bregott.

Det finns alltså inga ursäkter till att inte laga nyttig mat. För även nyttig mat kan gå snabbt att göra.

Friskhetstecken

Längtar ut!
Jag har sovit bra i natt och varken haft frossa eller svettningar. När jag tog tempen i morse hade jag ingen feber. Och mitt morgonkaffe smakade mycket gott. Allt detta tyder på att jag är på väg att bli frisk. Skönt!

Jag har konstaterat att det är mjölkstockning jag har haft eller har, eller snarare en bröstinflammation. Jag har nämligen de symptom som är typiska för en bröstinflammation: förhårdnad i bröstet, smärta och rodnat hudområde på samma ställe. Därtill hög feber och sjukdomskänsla. Jag tror att jag fick mjölkstockningen i lördags när jag blev kall under vår snöiga promenad i Göteborg. Den kvällen hade jag rejäl frossa och kände mig allmänt dålig. Nu vet jag varför.

Som jag har förstått det brukar detta gå över av sig själv efter några dagar och det man ska göra är att amma som vanligt och så mycket som möjligt på det bröst där det gör ont. Eftersom febern verkar ha gett med sig nu gissar jag att jag är på väg att bli frisk nu. Är det någon av er som har erfarenhet av mjölkstockning eller bröstinflammation? Vore tacksam över att få era tips i sådana fall!

Nu när jag känner mig bättre längtar jag verkligen ut till friska luften och till motion och rörelse. Men jag vågar mig nog inte på det riktigt ännu. Kanske att jag sticker ut näsan några minuter senare idag för en kort promenad runt bostadsområdet eller liknande. Vi får se. Något som är konstigt är att jag fortfarande har träningsvärk från tisdagens träning. Antar att det är febern de senaste dagarna som har gjort att träningsvärken har stannat längre än vanligt. Hur nu det går ihop?


Önskar er alla en fin fredag! Och ni som är friska: glöm inte att uppskatta att ni är friska och orkar hålla igång!

torsdag 26 januari 2012

Lax och hummus - en god kombo

Min middag nu ikväll bestod av ugnsbakad lax med hemgjord hummus och grönsaker. Lax och hummus visade sig smaka mycket gott ihop. Annars brukar jag äta hummus mest till kyckling. Som vanligt strödde jag rostade nötter och pumpafrön på min sallad.Jag försöker äta lax, makrill eller annan fet fisk åtminstone 2-3 gånger i veckan. För att få i sig tillräckligt av de viktiga omega-3 fettsyrorna bör man göra det. Annars är ett kosttillskott i form av omega-3 tabletter att rekommendera.

Det blev visst många matinlägg idag. Men är man sjuk så kan man varken träna eller promenera. Därav mer fokus på mat idag. Jag känner mig förresten lite bättre nu. Hade ingen feber första halvan av dagen och nu ikväll lite feber. Hoppas att det är på väg tillbaka nu!

Saltå Kvarns Rågknäcke för sista gången

Naturligt och super gott knäckebröd.
Jag älskar Saltå Kvarns produkter och väljer gärna dem när jag kan. Häromdagen köpte jag till exempel Saltå Kvarns Rågknäcke, ett mycket gott och rustikt knäckebröd bakat av stenmalet rågmjöl. Det enda ingredienserna i knäckebrödet är KRAV- och DEMETER-certifierad biodynamist rågmjöl, vatten, jäst och havssalt.Naturligt och gott, med andra ord!


Enligt butiken som jag handlade knäckebrödet i så ska denna produkt utgå. Varför undrar jag? Är det inte tillräckligt många som köper detta goda och nyttiga knäckebröd? När jag går in på Saltå Kvarns site ser jag ingen information om det, så jag hoppas att butiken har fel. Jag hoppas innerligt att det inte är sista gången jag äter detta knäckebröd!

Rågknäcket med jordnötssmör, banan och kanel. Mums!
Listan på vilka pålägg man kan ha på detta knäckebröd kan göras väldigt lång. Några exempel är: jordnötssmör, banan och kanel/avokado och tomat/keso och grönsaker/smör, ost och gurka/makrill i tomatsås/kokt ägg och keso/hummus/kesella, rökt skinka och tomat. Eller varför inte bara vanligt smör och kanske lite örtsalt. Perfekt som mellanmål!

Boost av frukt och bär till frukost

Det är tydligt att jag är sjuk för i natt sov jag mellan 22.30 och 09.00, med undantag för tre amningar och ett blöjbyte. När jag var uppe för att amma och byta blöja vid sju huttrade jag av frossa och hade 38,5 i feber. Jag tog då alvedon och somnande om. När jag sedan vaknade vid nio var jag dyblöt av svett. Det kändes som att jag hade svettats ut sjukdomen eller så var det bara alvedonen som verkade.

Nu har det gått fyra timmar sedan jag tog alvedon senast och jag har fortfarande ingen feber. Jag hoppas att detta betyder att jag håller på att bli frisk! 

Min frukost idag var en riktig frukt- och bärboost. För vitaminer är viktigt, både när man är sjuk och frisk! Jag åt havregrynsgröt med mandlar, solrosfrön, krossade linfrön, kanel, mosad banan och hallon. Till det mjölk, en apelsin och en antioxidant brustablett. Om jag inte redan är frisk så borde väl detta göra mig frisk?

Idag blir en lugn dag hemma. Efter en dag med fullt fokus på kurerande hoppas jag att jag är pigg och frisk från och med imorgon. Jag ska bland annat se del två av dokumentären om Jonas Colting - triathleten som väcker känslor. Den finns nu tillgänglig för alla!

onsdag 25 januari 2012

Hitta rätt bland proteinbarer

Jag brukar ytterst sällan äta proteinbarer då jag tycker att det är svårt att hitta en variant som bara innehåller nyttigheter. De flesta proteinbarer känns snarare som snacks eller vanliga chokladkakor. Och är jag sugen på det äter jag hellre en Snickers eller liknande.

Syftet med att äta en proteinbar är för mig att få snabb energi med bra och viktiga näringsämnen. Frågan är om det finns sådana proteinbarer, som är goda?

Jag såg en faktaruta i en Fitness Magazine tidning där nutritionisten Samantha Heller listar vad en proteinbar bör och inte bör innehålla för att den ska räknas som nyttig.

Hitta rätt bland proteinbarer:
 1. En proteinbar ska innehålla minst sex gram, gärna mjölkbaserat, protein.
 2. En proteinbar ska innehålla högst 35 gram kolhydrater och absolut inte mer än 19 gram socker. Kolhydraterna får gärna komma från frukt eller hela korn.
 3. Det är bra om baren innehåller en del fett från nötter och frön. Mängden bör ligga på max åtta gram.
 4. Kolla på fiberinnehållet. En bra bar bör innehålla fem gram fiber, gärna både lösliga och olösliga, för att hålla dig mätt.
 5. En bra bonus är om baren är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Kolla särskilt efter kalcium, eftersom det är bra för skelettet och muskelfunktionerna.
Naturdiets proteinbarer
Jag hittade ett par barer från Naturdiet här hemma och ville kolla om de lever upp till punkterna ovan. Hur nyttig är egentligen en proteinbar från Naturdiet?

Naturdiet mealbar:
 1. Proteininnehåll: 12 respektive 14 gram, till viss del mjölkbaserat - Godkänt!
 2. Kolhydratinnehåll: 25 gram, varav sockerarter: 19 gram - precis godkänt
 3. Fettinnehåll: 5,5 respektive 7 gram, men inga nötter och frön - halvt godkänt
 4. Kostfiberinnehåll: 4,5 respektive 5 gram - ok
 5. Stort vitamininnehåll. Innehåller 25% respektive 28% av rekommenderat dagligt intag av kalcium - Godkänt!
Jag måste säga att dessa mealbars från Naturdiet lever upp bra till att få kalla sig nyttiga och näringsriktiga barer. Men jag är säker på att det finns andra bars som har ett ännu bättre innehåll. Jag skulle till exempel vilja se att innehållet av sockerarter var lägre.


Har du tips på en bar som är god, ger bra mättnad och bara innehåller nyttiga och bra näringsämnen?

Snabblunch

Det visade sig att min frossa efter morgonens promenad berodde på att jag hade 39,1 grader i feber. Jag har därför vilat hela förmiddagen och varit tvungen att ställa i dagens planer med bland annat en date med en gravid kompis, som är hemma och väntar på att Dagen D ska komma. Mycket tråkigt...

Fastän man är sjuk är det viktigt att äta, eller rättare sagt; det är viktigare än någonsin att äta så att man får i sig näring och energi. Och jag har turligt nog både hungerkänslor och är sugen på mat trots febern. Men det inte jätte spännande att stå länge vid grytorna när man har 39 i feber så jag slängde ihop en snabb lunch idag. På liknande sätt gör jag även vissa andra (friska) dagar om jag har haft mycket att göra eller bebisen har tagit mycket tid. Då är det praktiskt att ha några säkra kort när det kommer till snabb matlagning.

Dagens snabblunch
Idag blev det hemgjord hummus, som redan fanns i kylen, en tonfiskröra (som jag svängde ihop snabbt av ½ burk tonfisk i vatten, kesella, svarta oliver och kryddor), kamutvete och broccoli, som jag kokade igår, sallad, en halv avokado, pumpafrön och rostade och saltade nötter. Snabbt, gott och nyttigt!

God nötmix till sallader
Jag älskar att strö över rostade nötter och kärnor på mina sallader. Passar till nästan all sorts mat! Igår när jag veckohandlade hittade jag denna påse med rostade och saltade jordnötter och pumpakärnor: mycket gott!