onsdag 29 februari 2012

Min form 3 månader efter graviditeten


Wilmer är född den 30:e november och eftersom det inte finns någon 30:e februari så firar vi hans tre månaders dag idag. Jag vill då också pass på att kolla på hur det står till med min träningsform så här tre månader efter graviditeten.

Det har egentligen inte hänt så mycket utseendemässigt sedan sist jag skrev om min form för en månad sedan. Jag väger ungefär lika mycket som då, ett halvt kilo mindre, och kroppen ser likadan ut. Min hud runt magen är fortfarande lös och jag gissar att jag kommer behöva dras med den lösa huden ett tag till. Även om jag inte tycker att det är så snyggt så är jag inte ledsen över det. För anledningen till att jag har det är ju för att jag har burit på vår underbara son och det är det bästa som har hänt oss.


När det kommer till träningen så har den fungerat bra den senaste månaden. Jag har tränat styrka med egen kroppsvikt, gummiband och bebis som tyngd. Jag har sprungit, powerwalkat, spinningcyklat och yogat. Jag är så tacksam för allt som min kropp orkar och jag känner mig starkare för varje dag!

Det jag längtar efter nu är att börja med tyngre styrketräning. Jag känner att min kropp absolut klarar av det. Jag kan tyvärr inte ta mig till gymmet så ofta, men vi har tunga hantlar hemma och de ska jag börja ta in i mina hemma-styrketräningspass. Framöver kommer jag försöka ta mig till gymmet ibland i alla fall så jag får känna på riktiga maskiner. Längtar!

Jag formulerade några träningsmål sist jag skrev om min form. Några av dem har jag klarat, några återstår att klara framöver. Så här ser mina träningsmål ut i skrivande stund:

Mina träningsmål tre månader efter graviditeten:
 • Springa milen under 50 minuter (Det här kommer helt säkert ta ett antal månader innan jag lyckas med. Men det är ok att det tar tid. Bara jag klarar det i år!) -> Detta har jag inte klarat ännu. Jag springer milen och lite längre än så utan problem, men än så länge ligger jag på ca 5:40 minuter/kilometer när jag springer milen.
 • Börja träna tyngre styrketräning med vikter och maskiner (Vill vänta med detta tills efter efterkontrollen hos barnmorskan.) -> Jag har varit på efterkontrollen och det känns bra i kroppen så detta ska jag sätta igång med så snart som möjligt!
 • Lyckas med att göra 15 armhävningar på fötterna. -> Vid ett träningspass tidigare denna månad gjorde jag totalt 130 armhävningar (men då 10 åt gången). Jag har testat att göra 15 armhävningar utan paus och det klarar jag (till och med fler än så!).
 • Ta in yogan som en naturlig del av min träning. -> Detta har jag gjort! Jag har yogat åtminstone en gång i veckan sedan jag skrev detta mål. Och jag känner hur väl jag behöver det!
 • Träna upp en starkare coremuskulatur. Jag känner bra kontakt med de inre magmusklerna, men behöver bli starkare. Hoppas också på att kunna börja träna de yttre magmusklerna snart. -> Jag har tränat mycket core sedan sist. Mina raka magmuskler har gått ihop. Jag har känt efter genom att följa Lofsans anvisningar och det är tydligt att de har gjort det. Jag kan alltså träna alla bålmuskler utan problem. Tycker mig ha blivit lite starkare i coremuskulaturen, men jag fortsätter då det är träning som man ALLTID har behov av att göra.
 • Bli starkare och smidigare! -> Det tycker jag mig ha blivit och jag kommer förhoppningsvis fortsätta att bli det! Det är min plan i alla fall.
Vad jag har att träna på framöver är alltså: klara att springa milen på 50 minuter, träna tyngre styrketräning och fortsätta att träna coremuskulaturen. Och däremellan bli det en massa bebisgos!

Bilderna tagna 2012-02-27, ca tre månader efter graviditeten

Lyxliv som mammaledig

Sitter just nu och njuter av en varm och helt underbar sol. Det är ljumt i luften och min vinterjacka känns alldeles för varm för att ha på sig. Våren är här och jag som är mammaledig har LYXEN ATT FÅ NJUTA av allt detta!

Har just druckit mitt kaffe här i solen och tänker nu ta en skön promenad med en sovande bebis. Livet är härligt!

Edit ett par timmar senare: Jag hade tänkt mig en lugn och kort promenad, men när jag går ensam med vagnen har jag svårt för att gå långsamt. Och så jätte kort blev den inte heller. Det var ju så härligt ute i solen! När jag kom hem var jag alldeles svettig eftersom jackan var lite för varm för att ha på sig.

Dagens promenad i siffror:
Sträcka: 7,14 kilometer
Tid: 1:05:47 timmar
Hastighet: 9,13 minuter/kilometer

Gladiatorspinning

Som underhållning under mitt spinningpass i morse hade jag både Wilmer i sin Pingu babysitter och senaste avsnittet av Gladiatorerna på TV4play.

Eftersom Gladiatorerna sänds samma tid som Melodifestivalen på lördagarna brukar jag inte se det. Men jag gillar programmet och ser det ibland i efterhand på TV4play. Tycker dessutom att det känns bättre att se de vältränade gladiatorerna och utmanarna tävla samtidigt som jag tränar istället för när jag sitter i soffan på lördag kvällen med godispåsen i högsta hugg.

Det jag brukar tycka är tråkigt med Gladiatorerna är att utmanarna i stort sett aldrig har en chans mot muskelbergen till gladiatorer. Men i det senaste avsnittet var det annorlunda. Utmanaren Noghor gav dem en riktig omgång. Han, ett muskelpaket på 120 kilo, lyckades bemästra dem i alla grenar förutom en. Och han retade upp gladiatorerna rejält! När det var dags för hinderbanan ledde han med 30 poäng över sin motståndare. Jag ska inte säga vem som vann, men hinderbanan var inte Noghors starka gren på grund av hans tyngd, så hans försprång på 15 sekunder var inte en självklarhet för att han skulle vinna. Se gärna programmet för det var riktigt spännande!

Mitt spinningpass gick för övrigt bra. Jag kämpade på i 60 minuter effektiv tid. Älskar att bli svettig!

Gococo - sköna strumpor att träna i

Jag gillar att använda strumpor från Gococo när jag tränar. De är tåliga, sköna, funktionella och snygga. Många av deras strumpor slutar precis på vristen och det tycker jag är skönast vid träning. Dessa orange- och gråfärgade strumpor som syns på bilden till höger är flitigt använda av mig.

När jag är ute och springer brukar jag ofta få skavsår, men när jag använder dessa strumpor klarar jag mig från att få det. Materialet i strumpan är koncentrerat runt de delar av foten som transpirerar mest och reducerar därmed både fukt och lukt. Jag är väldigt nöjd med mina Gococo strumpor!

Just nu kan du handla Gococo-strumpor till ett bra pris. Både i min högerkolumn och i detta inlägg hittar du schyssta strump-erbjudanden! Antingen handlar du ett par eller tv par till ett ännu bättre styckpris!

Fler tips från Karin Axelsson

tisdag 28 februari 2012

Min hemmaträning som mammaledig

Innan jag fick barn fasade jag lite för hur det skulle gå att träna under mammaledigheten med en liten bebis som ständigt pockar på uppmärksamhet. Nu med facit i hand, efter tre månader som mammaledig med lille Wilmer, vet jag att jag inte hade behövt oroa mig. För mig fungerar det nämligen hur bra som helst att få till min träning trots att jag är ensam med Wilmer på dagarna. De flesta träningspassen utför jag nämligen när maken jobbar och jag är själv hemma. Det är då jag har som mest tid och vill därför passa på att träna. När maken är hemma är det trevligare att kunna umgås med honom så mycket som möjligt.

Att det fungerar så bra för mig att träna som mammaledig beror främst på två saker:
 • Vår son är nog den snällaste bebis man kan tänka sig. Han är nöjd och glad nästan jämnt och det är inga som helst problem att låta honom få sitta själv i sin babysitter eller ligga på en filt långa stunder. Så länge han är mätt och inte för trött är han glad och till freds med livet. Jag kan förstå att det är svårt för de mammor och pappor som har bebisar som kräver närhet och uppmärksamhet precis hela tiden. Då blir träningen en större utmaning.
 • Jag ser till att få till min träning oavsett vad. Som person är jag sådan att har jag bestämt mig för något så gör jag det. Om jag har planerat att laga tre sortera maträtter, städa hela huset samt storhandla mat så gör jag det. Samma sak med träningen. Har jag bestämt mig för att springa ett pass, styrketräna en timme eller vad det nu kan vara ser jag till att göra det. Ibland, om jag har planerat lite väl mycket, blir det lite stressigt. Men oftast fungerar det hur bra som helst. Eftersom jag vet att träningen får mig att må så bra och gör mig till en bättre människa är det extremt viktigt för mig att få träna. Den enda ursäkten som kan stoppa mig från att inte träna är om jag blir sjuk. Annars kör jag på!
I det här inlägget tänkte jag tipsa om de träningsformer som har fungerat för mig att utföra i hemmet. För det kan tilläggas att så gott som alla träningspass jag utför gör jag hemma eller i närheten till hemmet. Största anledningen till det är för att det skulle ta väldigt lång tid för mig att ta mig till och från närmaste World Class gym eftersom vi bor ute på landet. Än så länge har Wilmer dessutom varit för liten för att lämna in på gymmets barnvaktsavdelning. Jag hoppas att ni kommer märka (om ni inte redan har märkt det när ni läst min blogg) att det går att få till effektiv och varierande träning fastän man bara har hemmet att tillgå!

Mina hemmaträningsformer som mammaledig:
 • Powerwalks kunde jag börja med ett par veckor efter förlossningen. Till en början i lite lugnare tempo och lite kortare sträckor, men ganska snart hade jag fått upp både bra tempo och längre distanser. När jag går ensam med vagnen (vilket jag oftast gör) håller jag ett snabbt tempo, ett så kallat powerwalk tempo. Jag tycker att det är skönt att promenera med fart och ofta är jag riktigt svettig när jag kommer tillbaka från min powerwalk (som idag till exempel). När jag promenerar med sällskap blir det ofta i ett lite lugnare prattempo. De promenaderna är också sköna, men på ett annat sätt. Mina powerwalks på egen hand räknar jag nästan som träning, i alla fall när de överstiger en mil vilket de oftast gör. Men ju mer jag kommer i form efter graviditeten desto mindre jobbiga bli dessa powerwalks. Så nu för tiden är de nog snarare vardagsmotion för mig. Det är i vilket fall ett ypperligt sätt att röra sig på tillsammans med sin bebis. Båda får frisk luft. Mamman får motion och bebisen får sömn. Åtminstone sover Wilmer ALLTID när vi är ute med vagnen.
 • Styrketräning med gummiband har jag kört en hel del här hemma. Det går inte att träna tung styrketräning med banden, men det är ett skönt sätt att använda musklerna på och med rätt teknik kommer man åt många av muskelgrupperna riktigt bra. Jag kunde börja med det efter en månad och har sedan dess tränat med gummibanden ca en gång i veckan. Här är exempel på ett pass jag har tränat med gummiband och några övningar med egen kroppsvikt.
 • Booty Express och Core Express har jag tränat en hel del. Eftersom jag är instruktör i dessa träningsformer har jag många koreografier i datorn och på DVD. Perfekt att ta fram och få sig en genomkörare får ben, rumpa och bål! Om man inte har just dessa videor finns det ju mängder med tränings-DVD'er att köpa. Jag tycker att det ofta är skönt att ha en person som vägleder när man tränar istället för att pusha sig själv hela tiden. Man får nog ut lite mer av träningen då.
 • Spinning har jag börjat med ganska nyligen. Vi har en spinningcykel hemma och det är såklart förutsättningen för att man ska kunna spinningcykla i hemmet. Jätte effektiv träning och för mig har det fungerat utmärkt att Wilmer har suttit i sin babysitter under tiden och tittat på. Det har till och med varit underhållning för honom att kolla in mina skor som trampat runt på pedalerna!
 • Power Baby träning på mitt sätt är ett träningspass som jag har satt ihop där jag hämtade inspiration från ett Power Baby pass på World Class. I detta träningspass är inte bebisen med utan får ligga vid sidan om och sova/vila/titta på. Ett gäng härliga övningar i ett bra tempo som ger bra träning!
 • Träning med bebis är träningsövningar där man använder bebisen som vikt. Det fungerade bra att göra den gången jag testade det med Wilmer, men viktigt är att bebisen är utvilad och mätt innan man sätter igång. Annars får man vara beredd på att ta en paus mitt i passet. Här hittar ni det pass jag körde med Wilmer.
 • Funktionell styrketräning med egen kroppsvikt testade jag förra veckan. Jag blir alltid lika fascinerad av hur pass jobbigt det kan vara att träna endast med sin egen kropp som vikt! Det här träningspasset hittade jag i tidningen Fitness Magazine och det kan jag verkligen tipsa om: att klippa ut träningspass ur tidningar och spara för att sedan träna hemma vid tillfälle. Kul med lite variation!
 • Yoga är väldigt bra och viktig träning för mig som ett komplement till styrketräning, löpning och annan konditionsträning. Jag är normalt sett dålig på att stretcha och varva ned efter träningen, men när jag yogar får jag tid till det och jag känner hur välbehövligt det är. Jag brukar yoga framför en DVD med poweryoga. Men nu har jag gjort det så pass många gånger att jag skulle kunna yoga utan instruktioner. Här rekommenderar jag att man tränar yogan när bebisen sover. Jag tycker att jag har fått ut mest av de yogapass jag har gjort när Wilmer har sovit. Ett av syftena med att yoga är att gå in i sig själv och bara fokusera på nuet och det är lite svårt om bebisen gnyr eller låter på annat sätt under tiden. Skönast är att starta dagen med ett yogapass, tycker jag.
 • Löpning går att göra både med och utan bebis. Jag har valt att göra det utan när jag har kunnat. Jag har testat att småjogga en del med vagnen, men det är trots allt så mycket skönare att springa utan vagn. Därför har jag passat på att göra det antingen när jag har haft barnvakt till Wilmer eller när maken har varit hemma. Förra veckan var det galet halt när jag sprang, men oftast är det en underbar känsla att få springa, helt obehindrat utan vagn och få en timme för sig själv. Det är dock väldigt individuellt när man kan börja springa efter en förlossningen. Jag hade turen och kunde börja tidigt, men det är viktigt att man lyssnar på sin kropp så att man inte utsätter den för någon risk.
Som ni ser finns det väldigt mycket man kan träna på hemmaplan antingen med bebis eller medan bebisen ligger/sitter i närheten. Jag hoppas att jag har kunnat ge lite inspiration till de av er som är i samma situation som jag är! Och säkert finns det ännu fler sätt att träna på hemma än de jag har räknat upp här. Jag har ju inte gått in på träningsredskap som hantlar, kettlebells, balansplattor och pilatesbollar till exempel. Med hjälp av dem går det att hitta på ännu flera typer av träningspass.

Powerwalk i snö med vårskor

Idag stod besök på BVC på schemat för förmiddagen. Wilmer har hunnit bli 3-månader och det var dags för honom att ta vaccinationer. För att få till en rejäl powerwalk idag gick jag en omväg både till och från BVC.

När jag tittade ut i morse såg jag att det hade snöat under natten, men jag såg också att de hade plogat våra vägar så jag tog för givet att alla vägar skulle vara plogade. Det var några plusgrader ute så jag tog på mig tunna sneakers.

Mitt val av sko var inte så smart märkte jag ganska direkt då flera av vägarna jag gick på inte hade blivit plogade ännu. Under första halvan av promenaden gick jag alltså i nysnö med en lurigt hal isgata under. Jag kunde inte gå lika snabbt som jag hade velat och blev såklart blöt om fötterna. Men eftersom jag väljer att tänka positivt var snön bra på så vis att jag fick mer träning av att dra vagnen i snön.


Jag fick till en bra sträcka och farten var det inget fel på heller med tanke på väglaget. När jag gick från BVC hade de hunnit ploga mer och dessutom hade solen smält bort en hel del av snön och slasket så då gick det lättare att gå.

Dagens promenad i siffror:
Sträcka: 11,60 kilometer
Tid: 1:47:51 timmar
Hastighet: 9,18 minuter/kilometer

Dagens lunch
Efter tvättbestyr och matlagning när jag kom hem sitter jag nu och äter en god lunch bestående av kyckling, ugnsrostade grönsaker, keso, avokado, sallad och nötter. Till det ett par skivor knäckebröd. När jag var ute och promenerade var det mulet. Nu skiner såklart solen. Vore inte helt fel att ge sig ut på en till promenad alternativt sitta i solväggen och njuta, men å andra sidan har jag en del att pyssla med här inne. Vi får se hur det blir.

Rawskalade hampafrön på min gröt

 
Hampafrön på min gröt
Jag sitter just nu och äter min frukostgröt. Förutom den obligatoriska kanelen har jag börjat med att strö hampafrön på min gröt. Detta gör att grötportionen blir ännu nyttigare. 

Hampafröt är en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyrorna. Den innehåller stor andel fibrer och essentiella fettsyror som omega-3 och -6. Det sägs att hampafröt också reducerar kolestrolnivån. Dessutom innehåller den mycket vitaminer och mineraler, främst kalcium.

Jag använder Renée Voltaires Rawskalade Hampafrön på min gröt. Dessa frön smakar även gott att ha på sallader, smörgåsar eller omeletter till exempel. På burken står ett recept på en hampadressing. Jag har inte testat att göra den ännu, men kommer helt klart göra det snart. Tänk på att man inte ska värma hampafröna i över 180 grader eftersom de då förlorar några av sina viktiga näringsämnen. Förvara helst burken i kylskåpet.

Renée Voltaire säger så här om hampafröt: Skalade Hampafrön är coola och drogfria. Jag blir smart av hampa!

måndag 27 februari 2012

Grönt te med smak av gojibär


När jag dricker te väljer jag oftast rött te, men idag testade jag ett grönt te som vi har fått av några vänner till oss. Detta gröna te har smak av gojibär. Det smakade inte så mycket av gojibär, men det var gott för det!

Grönt te anses vara hälsosammare än till exempel svart te eftersom det innehåller mer antioxidanter. Detta har att göra med att grönt te inte jäser under framställningsprocessen eftersom tebladen upphettas direkt vid skörd och därmed bibehålls antioxidanterna i tebladen.

Att gojibär är super nyttigt vet nog de flesta. Här kan du läsa mer om gojibäret och dess hälsosamma innehåll.

Tack för detta te! Det kommer jag dricka av fler gånger.

Träning med lite extra effekt

I morse när jag tränade Booty Express hade jag på mig mina Reebok Easy Tone skor. Denna sko har en rundad yttersula, som gör att man aktiverar musklerna i vader, rumpa, ben och nedre delen av ryggen och ger extra träning för varje rörelse eller steg man gör om man har skon på sig.

Jag har använt dem tidigare när jag har tränat Booty och annan träning, som till exempel den här gången, och känt att jag har behövt fokusera extra för att hålla balansen, vilket har gjort att jag har aktiverat flera av musklerna mer än vanligt. Så var det även denna gång. Mina utfall och knäböj gjorde jag med extra fokus och kände att musklerna aktiverades lite mer än vanligt. Dock med betoning på lite för så stor skillnad gör det inte förutsatt att man tränar med rätt teknik utan skorna. Så det blev alltså träning med lite extra effekt.

Bootypasset jag tränade var en koreografi från hösten 2008. Kul att köra ett pass som är 3½ år gammal! Jag kom fortfarande ihåg låtarna, men hade glömt lite av koreografierna så det var bra att bli guidad av Oscar Jöback och Cecilia Östman på videon. Jobbigaste låten var den tredje där utfall varvades med saxhopp under väldigt många minuter.

Efter 25 minuter bootyträning tränade jag ett Core Express pass, också från hösten 2008. Vid coreträning ligger fokus på just coremusklerna, vilket är träning som jag mycket väl behöver. Jag jobbade med små, små rörelser och försökte att totalfokusera på att hitta styrkan i de inre magmusklerna. Bättre att jobba litet med rätt teknik än det motsatta! Under corepasset gav dock Reebokskorna mig ingen extra träningseffekt alls.

Träning av rotatorkuffen - tips på styrkeövning

Rotatorkuffen är en liten muskelgrupp som många av oss glömmer bort att träna. Därför vill jag idag tipsa om övningar för just rotatorkuffen.

Rotatorkuffen har en stabiliserande funktion som gör att den kallas för axelns aktiva ligament. Det är en muskelgrupp som består av fyra skelettmuskler, som alla stabiliserar axelleden. Alla rotatorkuffens fyra muskler har sina ursprung på skulderbladet och sina fästen på överarmens huvud.

Bilder från maj 2010
Om man inte tränar rotatorkuffen finns det en risk att man får obalans i axelmuskulaturen och att styrkan i axlarna inte utvecklas som man vill. Om man är stark i rotatorkuffen kan man märka skillnad i andra styrkeövningar, att man får bättre stabilitet och bättre teknik i andra axelövningar.

När jag ska träna rotatorkuffen brukar jag antingen ligga på golvet på sidan och jobba med en hantel med en arm i taget genom att hålla den i en 90 graders vinkel i armbågen och föra den framför kroppen och sedan tillbaka igen.

Eller så gör jag denna övning, som syns på bilderna: inåtroterad rotatorkuff-övning. Jag jobbar då i en kabelmaskin med ena armen böjd i 90 graders vinkel i armbågen. I utgångsläget har jag underarmen pekandes rakt fram. Jag drar sedan kabeln genom att dra underarmen åt sidan tills den kommer så långt som möjligt, utan att släppa armbågen från överkroppen. Armbågen ska vara pressad mot överkroppen under hela övningen! Jag låter sedan underarmen gå tillbaka till utgångsläget. Detta repeterar jag 8-10 gånger innan det är dags för den andra armen. Normalt sätt kör jag vardera arm i tre set. Om man vill kan man ta en i hoprullad handduk mellan armbåge och överkropp för att helt säker inte släppa kontakten däremellan. Viktigt är att spänna bålen och hålla avslappnade axlar under övningen. Stå också rak i kroppen. Själv står jag inte helt korrekt på bilderna. Se till att stå rakare i kroppen än vad jag gör och aktivera bålen ordentligt!


Om man inte har tränat rotatorkuffen så frekvent tidigare orkar man inte så tunga vikter i dessa typer av övningar. Var nöjd med att klara en lätt vikt och se till att jobba med rätt teknik, vilket är det viktigaste. Och se till att ta med övningar för rotatorkuffen i din styrketräning!

Hur ofta tränar du rotatorkuffen?

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rotatorkuff

Tidigare tips på övningar:

söndag 26 februari 2012

Ugnsrostade grönsaker och rotfrukter


Något som jag inte kan tröttna på är grönsaker och rotfrukter rostade i ugnen. När jag lagar det till oss brukar jag ofta göra en stor omgång så att det räcker till flera måltider. För ugnsrostade grönsaker och rotfrukter passar till allt!

Vad som också är bra med det är att det går att variera grönsakerna och rotfrukterna i det oändliga. Jag brukar variera mellan morötter, palsternackor, rotselleri, gul lök, rödlök, aubergine, zucchini, paprikor i olika färger och rödbetor, men det finns säkert ännu fler man kan använda. Förslag någon?

Tidigare i veckan lagade vi ugnsbakad lax till lunch. Då var det perfekt att först skjutsa in grönsakerna tillsammans med olivolja, timjan och flingsalt i ugnen och efter ca 20 minuter lägga på laxfiléerna och låta alltsammans bli klart. Då valde vi morötter, röd paprika, gul lök och aubergine som grönsaker. Det blev en hel del över som jag har kunnat använda till mina luncher nu i helgen.


Igår åt jag de ugnsrostade grönsakerna till en bit lasagne, en blandsallad, avokado och pumpafrön. Idag åt jag dem i en enkel pastarätt. Jag kokade fullkornspasta. När den var klar och jag hade hällt av vattnet rörde jag snabbt i ett rått ägg så att det fick stelna av den varma pastan. Därefter blandade jag i grönsakerna, pesto, keso, peppar och fetaost. Blev mycket gott! Vill man att rätten ska vara ännu mer proteinrik passar det bra att röra i skinkbitar eller rökt lax också.

Mitt tips blir alltså; när du ändå ska laga grönsaker och rotfrukter i ugn passa på att göra en stor sats så att du har till flera måltider några dagar framöver.

Valios OLO yoghurt - bra för matsmältningen

I morse testade jag Valios nya OLO yoghurt till frukosten. Om jag ska välja en sötad fruktyoghurt väljer jag vanilj eftersom jag tycker att den är godast (även om vanilj inte är en frukt i och för sig...). Därför var det vaniljsmaken jag testade i morse.

Smakmässigt gillade jag den skarpt. Den var krämig, lagom söt och hade en god vaniljsmak. Tittar man på näringsinnehållet innehåller den relativt mycket socker; 14% (varav hälften är tillsatt socker) och är relativt fet; 2,7%. Positivt med OLO-yoghurten är att den är en probiotisk yoghurt med två sorters glutenfria fibrer som hjälper matsmältningen. Den är låglaktos, har ett förhållandevis högt bär- och fruktinnehåll samt innehåller en hel del D-vitamin och kalcium.

Vaniljvarianten innehåller som sagt en hel del socker, men det finns OLO-yoghurtar som innehåller mindre del tillsatt socker. Bland dessa hör smakerna persika/passion och blåbär/jordgubb. Dessvärre har inte Valio någon naturell yoghurt helt utan socker, vilket är vad jag helst äter, men de har en filbunke som jag tänker testa nästa gång.

En dag med massa mys

Poweryoga som en mysig start
Jag har startat min söndag mysigt och kommer fortsätta med att mysa så mycket som möjligt idag. Först och främst får jag njuta av bebismys hela dagen. Dessvärre blir det inte mycket mys med maken då han jobbar hela den här helgen.


I morse valde jag också att mysa i form av ett pass power yoga. Yoga är ju inte bara mys, utan mycket fokus på styrka, smidighet och inre fokus. För mig idag blev yogan dock framförallt en mysig stund. Jag fick en stund helt för mig själv eftersom jag lyckades tajma in träningen medan Wilmer sov på sin filt. Efter 50 minuter vaknade han och då höll jag på i fem minuter till innan jag stängde av yogavideon. Då hade jag fått knappa timmen för mig själv med fokus på mig och min kropp med träning av styrka, smidighet och balans som en bonus. Guld värt för mig!

Osminkad och "mysig" i dagens outfit.
Jag är klädd i mysiga kläder idag i mjuka och sköna material. Byxorna är en äldre modell från SOC och tröjan är från Röhnisch vårkollektion; Ellen Long Sleeve Tee i färgen Fuchsia.

Tröjan fungerade bra att yoga i, men jag valde att kavla upp ärmarna något eftersom jag fick bättre grepp med händerna på mattan när jag inte hade de neddragna. Annars gillar jag att det går att dra ned ärmarna och stoppa tummen i ett hål. Perfekt om det är lite kyligt när man är ute och springer till exempel. Tröjan fungerar även bra att ha som överdragströja innan och efter träningen. Och den fungerar absolut att mysa runt med hemma. Det ska jag göra idag! Den har snygga detaljer som puffärmar, snyggt hålmönster vid dragkedjan och en praktisk ficka med dragkedja bak på ryggen. Gillar den skarpt!

Den här dagen kommer alltså vara fylld med mys. Kanske inte så mysigt att städa, tvätta och betala räkningar i och för sig, som jag måste göra idag. Men när jag är klar med det tänker jag mig en mysig promenad ute i det vackra, soliga vädret och sedan fortsatt mys med bebis.

Hoppas att ni får en mysig söndag!

lördag 25 februari 2012

Vit kladdkaka med Toblerone och grapefrukt

Som planerat, eftersom det är Grapefruktens Dag, bakade jag idag en grapefruktsinspirerad kaka: Vit kladdkaka med Toblerone och grapefrukt. Jag har inte smakat den ännu, men jag kan inte tänka mig annat än att den är väldigt god. Det doftar nämligen mycket gott från köket och tillbehören vet jag att jag gillar.

På begäran har jag lagt upp receptet på kakan, men inte här utan på vår heminredningsblogg BroHagen. Klicka här om du vill hitta receptet på denna kaka.

Om du är snabb hinner du baka den redan ikväll och kanske njuta av den framför Melodifestivalen?!!

Spinning med tabataintervaller

Träningsoutfit med bl.a. Röhnisch Ellen tights.
Jag fick till en timme på spinningcykeln i morse. Till en början var Wilmer lika exalterad som sist när jag cyklade. Han tittade faschinerat på mina rosa skor som pedalade runt. Jag valde ett par andra rosafärgade skor den här gången, men de fungerade tydligen lika fint. Efter en halvtimme var han dock för trött för att orka heja på sin mamma så han somnade och sov den sista halvtimmen av passet.

Jag lade upp passet i 5-minuters intervaller där varje femminutare också var uppdelad i intervaller. Jag varvade stående med sittande positioner, tungt med lätt o.s.v. Några av intervallerna gjorde jag med tabataintervaller där jag körde tungt i stående position i 20 sekunder varvat med lätt i sittande position i 10 sekunder, och detta gånger åtta. Skönt svettigt och effektivt!

Dagens träningsoutfit: De nya snygga Ellen tightsen från Röhnisch i färgen Fuchsia, linne från Reebok med World Class loggan, skor från Nike.

Röhnisch har för övrigt nyligen släppt sin löpning-kollektion där bland annat dessa tights ingår. Gå gärna in och kolla här på alla snygga löparkläder!

Om du vill ha möjlighet att vinna dessa snygga Ellen Tights från Röhnisch ska du hålla utkik här på bloggen. I nästa vecka kommer jag nämligen tävla ut ett sådant par! Jag gillar byxorna skarpt och använder dem till all typ av träning. De sitter på skönt och man riktigt känner hur bra och funktionellt materialet Shape Microfiber är.

Grapefruktens Dag

Idag är det Grapefruktens Dag och det firar jag naturligtvis genom att äta en grapefrukt. Mitt första mål idag, frukost nummer 1, bestod av en halv grapefrukt med lätt kesella och krossade linfrön. Gott, saftigt och sött!

Nu är jag laddad för ett pass på spinningcykeln. Få se om Wilmer kommer tycka att det är lika roligt denna gång som han tyckte sist. Senare idag kom jag fira denna dag lite till genom att baka detta.


Ha en fin Grapefruktens Dag! Och glöm inte att äta av denna underbart goda frukt!

fredag 24 februari 2012

En härlig heldag på stan

Gymmet på mitt gamla jobb.
Jag och lillkillen har spenderat dagen på stan. Vi gick hemifrån åtta och kom hem vid 17 så det blev en riktig heldag på stan. En mycket härlig sådan.

Först besökte vi min gamla arbetsplats där jag jobbade i 4½ år fram tills januari förra året. Det var kul att träffa alla före detta kollegor och se hur de har det på jobbet.

Jag var nere i kontorets källare där det finns gym och ett "playground". Där nere har jag spenderat många timmar och jag blev nästan lite nostalgisk av att besöka mitt före detta gym. Det är ganska litet, men har det mesta man behöver för att kunna träna kondition och styrka.

God hälsotallrik på Bolero
Efter det mötte jag upp en kompis och lunchade med henne på Bolero på Klarabergsgatan, mittemot Åhléns. Där har jag ätit lunch flera gånger tidigare och jag kan inte tröttna på deras goda hälsotallrikar. Jag valde som vanligt en hälsotallrik med lax, men den finns även med kyckling eller vegetariskt alternativ.

På tallriken serveras förutom lax, ris, quinoa, bönor, rödlök, sallad, kronärtskockor och citron. Dessutom ett gäng olika röror och såser. Jag åt mest av röran hummus som man kan ta av från tillbehören i restaurangen. Därifrån tog jag också av deras goda råkostsallad med morot och vitkål.

Systrarna Voltaires butik
Hälsotallriken är väldigt mättande och jag stod mig på denna lunch ända tills vi kom hem igen.

Jag hann med att gå lite ärenden efter det. Jag handlade bebiskläder både till sonen och till en annan bebis. Jag var även inne i systrarna Voltaire's butik i PUB-huset. Det är en fröjd att gå runt där bland alla hälsoprodukter från Renée Voltaire och andra återförsäljare. De har även mycket köksprylar och saker till hemmet där. Skulle vilja kunna köpa allt där inne!

Därefter mötte jag upp med dessa två träningsbloggande tjejerWayne's Coffee. Vi spenderade en skön stund tillsammans över en kaffe latte gjord på lättmjölk.

Kaffe Latte på Wayne's Coffee
Tiden sprang iväg denna roliga dag, men kul att vi hann med så mycket under vår dag på stan. Wilmer var snäll och nöjd nästan hela tiden och verkade gilla dagens aktiviteter.

Jag mätte de promenader som jag gick till och från stationen idag och de sträckor jag gick på stan som tog längre tid än en kvart. De småsträckor jag gick mellan affärer och restaurangbesök tog jag inte med. Det visade sig att jag har gått en mil idag utan att egentligen tänka på det. Och egentligen är det ju mer än så eftersom jag inte mätte alla gånger jag promenerade runt. Det är bra att bo långt ifrån kommunala medel eftersom man får mycket gratis vardagsmotion!

Dagens promenad i siffror:
Sträcka: 9,82 kilometer
Tid: 1:33:39 timmar
Hastighet: 9,51 minuter/kilometer

Jag slapp äta mitt akutmellis

Jag har just kommit hem efter en heldag på stan. Med mig i väskan har jag haft en Naturdiet bar, som ett nödmellanmål utifall hungern skulle bli för stor framåt eftermiddagen. Jag behövde dock inte äta den då jag åt en rejäl lunch som höll mig mätt tills jag kom hem.

Att jag slapp äta denna chokladbar är ingenting jag sörjer eftersom den snarare borde klassas som ett godis än ett mellanmål. Jag gav denna chokladbar halvt godkänt för ett tag sedan när jag analyserade vad en bar bör innehålla och inte innehålla för att klassas som ok näringsmässigt. Jag ansåg då att denna bar från Naturdiet var ett ok val som mellanmål. Men nu när jag tittar på innehållsförteckningen och ser att 18% är mjölkchoklad och hela 33% är sockerarter ändrar jag mig.

Jag äter gärna denna bar som ett alternativ till godis för god är den. Men skulle bara äta den som mellanmål om jag var akut hungrig och verkligen inte hade någonting alls annat att tillgå.

Nu äter jag lite jordnötssmör och ett äpple istället som mellanmål. Men bara lite. För snart är det middagsdags.

Vilodag med kaffestart


Idag kommer jag vila från träning då jag har fullt upp med en massa andra aktiviteter. Det kommer bli en heldag på stan, vilket innebär att jag i alla fall kommer få en hel del promenader som motion. Till och från stationen och runt omkring på stan kommer säkert ge mig någon mils promenerande idag.


Jag sitter just nu och dricker en kopp Fitness Caffé. Detta italienska kaffe sägs ha lite extra hälsogörande effekt än vanligt kaffe och innehåller en hög dos antioxidanter. Det smakar lite annorlunda mot vanligt kaffe, nästan som en blandning av kaffe och te.

Fitness Caffè® hjälper till att:
 • stärka kroppens cellskydd och bidra till en god hälsa
 • stimulera ämnesomsättning och förbränning
 • höja energinivån
 • höja effekten vid viktnedgång
Oavsett om kaffet har dessa hälsoeffekter så dricker jag det för att det ger mig en bra kickstart på dagen och för att det är gott.

Nu ser jag fram emot en rolig dag på stan med besök på mitt gamla jobb, lunch med en kompis, fika med några andra träningsbloggare och några ärenden däremellan. Ha en fin fredag!!!

torsdag 23 februari 2012

Recept insmugna på kesellaburken

Recepten på insidan av burken.
När jag tidigare tipsade om nyheten LättKesella på stor burk tipsade jag även om hur man kan äta sin kesella. Det hade jag inte behövd då det insmuget på den stora kesellaburken finns ett gäng med kesellarecept. Jag upptäckte det först häromdagen för det syns inte på direkten. Man är tvungen att riva loss en del av pappret som omger burken och där innanför döljer sig recepten.

De recept som fanns på min burk var: proteinsmoothie, fryst blåbärsfluff och nyttiga frukostmuffins. Jag tycker att proteinsmoothien låter godast. Vilket tycker du?

Proteinsmoothien gör man genom att mixa banan, frysta hallon, ägg, mild naturell lättyoghurt, flytande honung och såklart Arla's LättKesella. Till garnering pudrar man över lite kanel. Detta måste jag prova någon dag!

Snygga byxor från Moja Tennis

Jag spelar inte själv tennis, men kan tänka mig att det finns flera av er läsare som gör det. Jag skulle dock gärna vilja testa tennis och har länge funderat på det. Men det har inte blivit av. Just nu kan du handla snygga shorts och knee pants från MOJA Tennis direkt här. Antingen klickar du på länkarna längre ner i detta inlägg eller på de som finns i annonserna i högerspalten.

Dessa shorts och knee pants fungerar naturligtvis att träna annat med. Fördelen med dem när man använder dem till just tennis är att fickorna är töjbara och har plats för flera tennisbollar. Detta kan man ju ha nytta av även för förvaring av annat, såsom nycklar, telefoner eller andra typer träningsredskap. Byxorna finns i färgerna vitt, svart och lime och kommer i storlekarna XXS till XL.

Funktionella övningar med stor variation

Som jag skrev i morse tränade jag idag ett pass ur senaste Fitness Magazine; ett funktionellt styrketräningspass. Det enda man behöver för att kunna utföra detta pass är en matta. Jag placerade min matta i vardagsrummet i närheten av min sovande bebis så att jag skulle ha koll på om han vaknade.

Passet inleds med fyra uppvärmningsövningar. Jag gjorde varje övning i 30-40 sekunder innan jag bytte till nästa och repeterade detta i tre varv.


Uppvärmningsövningarna var sköna övningar som involverade hela kroppen och påminde till viss del om yogaövningar. Mycket töj, stretch och vridningar. En av övningarna var anatomsikt utfall (se bild ovan). Där stod jag i ett utfallssteg med knät vilande mot marken. Jag sträckte ena armen upp i luften samtidigt som jag lät den andra peka rakt ut åt sidan. På en utandning vred jag överkroppen bort mot den sida där jag hade benet uppdraget framåt. Därefter andades jag in och kom tillbaka till utgångsposition. Samma sak sedan med andra sidan.

Uppvärmningen tog ca 10 minuter att göra. Sedan satte jag igång med det riktiga passet.

Programmet engagerar hela kroppen även om fokus ligger på rygg, axlar och höfter. Detta märkte jag helt klart av. Jag var helt klart mör i flera delar av kroppen när jag var klar med passet. Passet består av sex olika övningar som jag körde i 8-12 repetitioner. Totalt gjorde jag tre varv med övningarna och vilade kort mellan varven. Sådan här så kallad cirkelträning är verkligen effektiv då man inte vilar så mycket utan kör övningarna löpande efter varandra. Effektiv träning gillar jag!

Anmärkningsvärt var att det skiljde ganska stort i jobbighetsgrad mellan övningarna.Vissa var hur jobbiga som helst medan andra inte alls var lika ansträngande. Om det berodde på mig eller övningarna vet jag inte. Glidande armhävningar och Utfall med armsträck hörde till de jobbigaste. Där orkade jag "bara" åtta repetitioner. Bowlaren var inte särskilt ansträngande medan Armstående rotation, Trollböj och Skorpionen var någonting mittemellan.

Efter mina tre varv var jag i alla fall nöjd och skönt varm och ansträngd i kroppen efter alla övningarna.


Armstående rotation var en av övningarna som var ansträngande, men ändå gick bra att utföra. Utgångsläget var armhävningsposition där ena benet var böjt under kroppen. Det benet förde jag åt sidan samtidigt som överkroppen följde med i rotationen. Sedan tillbaka till utgångsläget.


Bilderna när jag gör Trollböj är tyvärr något suddiga. Jag satt djupt i en knäböj med tårna pekandes något utåt. Med hjälp av armbågarna pressade jag knäna utåt och höll samtidigt en så rak rygg som möjligt. Därifrån släppte jag ena handen och lät den peka med rak arm bakåt/uppåt samtidigt som blicken följde med. En skön övning för bröstryggen!

Om du har senaste numret av Fitness Magazine kolla in hela träningsprogrammet och testa det gärna! Funktionella övningar är verkligen bra för kroppen. Det känns!


Totalt tog passet 45 minuter att utföra för mig. Jag hade fortfarande energi och träningslust kvar då så jag avslutade mitt träningspass med fyra olika gummibandsövningar, främst för axlar och bröst. Även där körde jag med cirkelträning i tre varv. Gissningsvis kommer jag känna av dagens pass rejält imorgon och framför allt då i axlarna.

Funktionell träning - stark och frisk med rätt träning

Ur senaste Fitness Magazine
Jag gillar att träna funktionell träning och i senaste numret av Fitness Magazine hittade jag ett träningsprogram med just funktionell träning. Det är den personliga tränaren Linus Johansson som har satt ihop ett funktionellt helkroppsprogram med tonvikt på rygg, axlar och höfter. Detta har jag tänkt testa att köra idag när jag tränar här hemma.

Linus Johansson förespråkar just funktionell träning och menar att hela kroppen hänger ihop. Det viktigaste är ju att kroppen fungerar optimalt, att vi slipper skador och smärttillstånd. Genom att träna funktionellt ökar vi chanserna för att kroppen ska fungera och må bra. De positiva bieffekterna som kommer på köpet är att vi blir snygga, starka, slanka och fasta i hullet av att träna funktionellt.

När jag styrketränar brukar jag ofta ta in funktionella övningar och jag har tidigare testat att träna funktionellt i kabelmaskinen. Nu ska det bli spännande att se vad jag tycker om Linus funktionella träningspass. Jag ser att det bara innehåller sex övningar förutom uppvärmningsövningarna. De kommer jag göra i tre omgångar. Sedan gissar jag att jag har tid och ork till att träna lite med mina gummiband också.

onsdag 22 februari 2012

Kycklinggryta med kokosmjölk

De dagar min man är ledig är det mycket roligare att laga lunch. Dels kan vi laga mat tillsammans och dels har jag sällskap vid måltiden. Idag lagade vi en god kycklinggryta med kokosmjölk. Vi valde att krydda den lite annorlunda än vi brukar med spiskummin, koriander, chili och timjan. Grönsakerna i grytan går att variera efter vad man är sugen på. Vi valde morötter och haricot verts.

Att använda kokosmjölk i matlagningen är perfekt tycker jag. Kokosfettet är ett nyttigt och hälsosamt fett och den ger en god smakkaraktär till maträtten. Jag åt denna gryta med fullkornsris och maken med pasta. Båda varianterna fungerar!

Kycklinggryta med kokosmjölk
4-5 portioner

400-500 gram kycklingfilé
4 morötter
1/3 påse haricot verts
peppar
koriander
spiskummin
chili
2 burkar ananas i skivor
1 burk kokosmjölk (vi tog lätt)
cashewnötter

Börja med att rensa kycklingen från fett. Skär den i mindre bitar. Stek kycklingen i olja. Skala och skiva under tiden morötterna. Häll på morotsskivor och haricot verts på kycklingen och låt allting fräsa på medelhög värme. Krydda med kryddorna.


Efter några minuter häller du på ananasen skuren i bitar och kokosmjölken. Låt alltsammans puttra under lock i ca 10 minuter, tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Smaka av och krydda eventuellt lite mer.

Servera grytan med ris, pasta, bulgur, matvete eller dylikt. Strö gärna cashewnötter över det hela.